Ερευνητές εξέτασαν τις γενετικές και τροποποιήσιμες επιρροές σε ευάλωτες εγκεφαλικές περιοχές, εστιάζοντας σε απεικονιστικές εξετάσεις 40.000 συμμετεχόντων στη UK Biobank, άνω των 45 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 161 παράγοντες κινδύνου για άνοια και κατηγοριοποίησαν την επίδρασή τους σε ευάλωτο εγκεφαλικό δίκτυο που είχαν εντοπίσει σε προηγούμενη έρευνα, πέρα από τη φυσιολογική επίδραση της ηλικίας.

Ενέταξαν αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου-καθώς πιθανόν μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας—σε 15 ευρείες κατηγορίες: αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, διαβήτη, βάρος, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, καταθλιπτική διάθεση, φλεγμονή, ρύπανση, ακοή, ύπνο, κοινωνικοποίηση, διατροφή, άσκηση και εκπαίδευση.

Η καθηγήτρια Gwenaëlle Douaud, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως ομάδα εγκεφαλικών περιοχών εκφυλίζεται νωρίτερα στη γήρανση και η νέα έρευνα έδειξε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτες στον διαβήτη, στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω κυκλοφοριακού και στο αλκοόλ –από όλους τους κοινούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Σημείωσε, ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι αρκετές γονιδιακές ποικιλομορφίες επηρεάζουν αυτό το εγκεφαλικό δίκτυο και εμπλέκονται σε θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, στη σχιζοφρένεια, στη νόσο Alzheimer και Parkinson, καθώς και με 2 αντιγόνα του συστήματος αντιγόνων XG, το οποίο ήταν νέο και απρόσμενο εύρημα.

Ο Lloyd Elliott, του Simon Fraser University, δήλωσε ότι 2 από τα 7 γενετικά ευρήματα που εντοπίστηκαν βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή περιέχοντας τα γονίδια του συστήματος αντιγόνων XG, και ότι η περιοχή είναι άτυπη επειδή μοιράζεται από Χ και Υ χρωμοσώματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο