Νέα έρευνα αναφέρει ότι 6 στους 10 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο παλεύουν με την κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους. Αυτό, συγκριτικά με το 22% του ποσοστού κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

Επίσης 9 στα 10 περιστατικά κατάθλιψης που συνδέονται με εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζονται εντός 5 ετών από το εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Yanzhong Wang, του King's College London, δήλωσε ότι η κατάθλιψη είναι συνήθης σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι επιμένει για πολύ περισσότερο καιρό από ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το American Stroke Association, βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να συμβάλλουν στην κατάθλιψη μέσω της παρεμβολής στην ικανότητα να αισθάνεται κάποιος θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 6.600 περιστατικά επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σοβαρή κατάθλιψη έτεινε να συμβαίνει νωρίτερα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, να διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και να υποτροπιάζει πιο γρήγορα έναντι των ελαφρών περιστατικών κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη στους επιζώντες από εγεφαλικό μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητά τους και να αυξήσει τον γενικό κίνδυνο θανάτου, δήλωσε ο ερευνητής.

Η Lu Liu, του King's College London, δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής είναι σημαντική για τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επιζώντες με κατάθλιψη έχουν μειωμένο ποσοστό επιβίωσης.

Σύμφωνα με την Liu, υπάρχουν πολλές αιτίες που θα μπορούσαν να ευθύνονται, όπως διαταραχές στην κοινωνική ζωή του ασθενούς, μειωμένη σωματική ικανότητα και φλεγμονώδεις διαταραχές που παρατηρούνται σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Η Liu δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν κατάθλιψη η οποία διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο λόγω του υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν εμμένουσα κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health—Europe.

Πηγές:
The Lancet Regional Health—Europe.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά