Σχεδόν πέντε δεκαετίες αφότου οι τελευταίοι άνθρωποι προσβλήθηκαν και πέθαναν από πραγματική ευλογιά, ο κίνδυνος δεν έχει εκκλείψει, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM) ζητά να καταβληθούν αυξημένες προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ιοί που φυλάσσονται σε καταψύκτες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για έρευνα.

Η τελευταία επιδημία ευλογιάς στην ιστορία σημειώθηκε στη Σομαλία το 1977, όπου η εξάπλωση σταμάτησε χάρη σε μια εκστρατεία εμβολιασμού.

Ένα χρόνο αργότερα, ένας φωτογράφος που είχε προσβληθεί από τον ιό της βαριόλας σε ιατρικό εργαστήριο πέθανε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Ένεκα τούτου, τα περισσότερα εργαστήρια κατέστρεψαν τα αποθέματά τους. Αν μη τι άλλο, εκεί διεξάγονται πειράματα με ακίνδυνες παραλλαγές των ιών της ορθοπυξιάς.

Οι μόνες δύο εξαιρέσεις είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ στην Ατλάντα και το Ινστιτούτο Wektor στο Κολτσόβο της Σιβηρίας, αν και η ακριβής τοποθεσία των καταψυκτών αποτελεί φυσικά μυστικό.

Το γενετικό υλικό της Variola vera, από την άλλη πλευρά, είναι διαθέσιμο παγκοσμίως. Μπορεί να προβληθεί σε διάφορους διακομιστές στο διαδίκτυο. Με αυτή τη γνώση, οι ιοί μπορούν πλέον να αναπαραχθούν.

Επομένως, η πλήρης εξάλειψη των ιών της ευλογιάς δεν θα ήταν δυνατή ακόμη και αν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνούσαν να καταστρέψουν τα αποθέματά τους, πράγμα που δεν αναμένεται επί του παρόντος.

Το αίτημα, το οποίο πρόκειται να ανανεωθεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο, έχει προ πολλού ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Στην έκθεσή της με τίτλο "Future State of Smallpox Medical Countermeasures", μια ομάδα με επικεφαλής τον Lawrence Gostin από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής στην Ουάσιγκτον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή δεν θα είχε νόημα επί του παρόντος.

Αντ' αυτού, τα δείγματα που φυλάσσονται στο CDC θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη προετοιμασία για πιθανές επιδημίες ευλογιάς και συναφών παθογόνων μικροοργανισμών.

Η πρόσφατη επιδημία με την ευλογιά των πιθήκων την ευλογιά της Αλάσκας και την δαμαλίτιδα (ευλογιά των αγελάδων) έδειξε ότι προς το παρόν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, για παράδειγμα, αρχικά δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα για την προστασία των ομάδων κινδύνου. Ορισμένες χώρες χρειάστηκε ακόμη και να καθυστερήσουν το εμβόλιο.

Επιπλέον, τα σημερινά εμβόλια περιέχουν εξασθενημένους ζωντανούς ιούς. Αυτοί δεν μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ευλογιά. Ωστόσο, σε άτομα με εξασθενημένη άμυνα, οι ιοί του εμβολίου μπορούν να πολλαπλασιαστούν στον οργανισμό και να προκαλέσουν ασθένειες.

Οι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί συστήνουν, επομένως, την ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιδημίας.

Οι ζωντανοί ιοί variola θα ήταν χρήσιμοι σε αυτή την περίπτωση. Με τη βοήθειά τους, θα μπορούσαν να αναζητηθούν νέοι στόχοι για φάρμακα και θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου