Μεγαλειώδες είναι το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Λασίθι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια υγεία.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο Σεληνάρι όπου και ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διακόπτοντας την κυκλοφορία επί του ΒΟΑΚ, στο ύψος της Μονής του Αγίου Γεωργίου.

Η Δημοτική Αρχή Οροπεδίου Λασιθίου στηρίζει και συμμετέχει με αντιπροσωπεία της στο Πανλασιθιώτικο Συλλαλητήριο για την υγεία στο Σεληνάρι.

Όπως τονίζει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασάκης: «Η Δημόσια Υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να ενισχυθεί, κι όχι διαρκώς να υποβαθμίζεται.

Η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία αποτελεί μια αναντίρρητη αναγκαιότητα όπως και οι μαζικές προσλήψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του τόπου μας, και όχι μόνο.

Το Λασίθι δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση των δομών υγείας του, απαιτεί και διεκδικεί όσα του αναλογούν.

Η φωνή του σήμερα, πιο δυνατή από ποτέ, ας ακουστεί στο κέντρο λήψης αποφάσεων»

Στάση εργασίας

Εκτός από τα συλλογικά όργανα των υγειονομικών, δεκάδες τοπικά σωματεία και σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την κινητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αναμένεται να «παραλύσουν» οι μεγάλες πόλεις του νομού, αφού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, ενώ καταστήματα και άλλοι επαγγελματίες δεν θα λειτουργήσουν για κάποιες ώρες.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια ημέρα στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. του Νομού Λασιθίου, από τις 10.00 έως και τις 15.00, για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου έχει ανακοινώσει τρίωρη στάση εργασίας για όλα τα φαρμακεία του νομού από τις 11:00 έως τις 14:00.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου προτρέπει όλα τα καταστήματα να κλείσουν από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ και τα Σωματεία Ιδιοκτητών Ταξί Αγίου Νικολαου, Ιεράπετρας και Σητείας συμμετέχουν στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο και προκηρύσσουν στάση εργασίας στον κλάδο από τις 12:00 έως τις 15:00.

Αιτήματα

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, με ανακοίνωσή της, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Νομού «για μαζική και δυναμική συμμετοχή:

Για την υπεράσπιση της δημόσιας, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγείας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Για την άρση της υποστελέχωσης και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και γενικά των δομών υγείας του Νομού.

Για τις αυξήσεις των μισθών και την βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας των υγειονομικών.

Για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στην Νεάπολη και για την προστασία των δομών απεξάρτησης του ΚΕ.ΘΕ.Α”.

Πηγές:
Creta Post

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά