Η ορμονική φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με γαλλική μελέτη.

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν ορισμένα ορμονικά φάρμακα για αντισύλληψη και για τη διαχείριση παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σπάνιων, συνήθως καλοήθων, εγκεφαλικών όγκων, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων με προγεσταγόνο συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγιώματος, που είναι όγκοι (συνήθως μη καρκινικοί) που σχηματίζονται στους ιστούς γύρω από τον εγκέφαλο.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που έπαιρναν τα φάρμακα για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι σχολιάζουν πως το εύρημα δεν πρέπει να ανησυχεί τους χρήστες των χαπιών, επειδή ο αυξημένος κίνδυνος παραμένει "εξαιρετικά μικρός".

Τα προγεσταγόνα είναι παρόμοια με τη φυσική ορμόνη προγεστερόνη. Χρησιμοποιούνται σε αντισυλληπτικά, για γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και σε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Υψηλές δόσεις προγεσταγόνων είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για μηνιγγίωμα, αλλά στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας της Γαλλίας διερεύνησαν οκτώ πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές της ορμόνης.

Τα περισσότερα μηνιγγιώματα δεν είναι συνήθως καρκινικά και αναπτύσσονται αργά, αλλά επειδή μπορούν να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο χρειάζονται συχνά χειρουργική αφαίρεση.

Οι όγκοι σπάνια είναι απειλητικοί για τη ζωή, αλλά η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για τις δομές του εγκεφάλου κοντά στους όγκους, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να καταστραφούν.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το γαλλικό εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ερευνητές εντόπισαν 18.061 γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2009 και 2018 για την αφαίρεση ενδοκρανιακών μηνιγγιωμάτων.

Συγκρίνοντας κάθε γυναίκα με πέντε υγιείς, συμβατούς μάρτυρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση - δηλαδή περισσότερο από 12 μήνες - τριών προγεσταγόνων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγίωμα που χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.

Δύο σκευάσματα με μεδρογεστόνη και προμεγεστόνη, συνδέθηκαν με 4,1 και 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα αντίστοιχα.

Η οξική μεδροξυπρογεστερόνη, μια αντισυλληπτική ένεση, συνδέθηκε με 5,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.

Επειδή η μελέτη είναι παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι ορμόνες προκαλούν τους όγκους. Δεν βρέθηκε υπερβολικός κίνδυνος για την προγεστερόνη, τη διδρογεστερόνη ή τα ευρέως χρησιμοποιούμενα ορμονικά ενδομήτρια συστήματα.

Πηγές:
Guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο