Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας-Κονγκό (CCHFV), ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από τσιμπούρια, εξαπλώνεται και στην Ευρώπη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κατά της νόσου δεν υπάρχουν ούτε θεραπευτικά ούτε προληπτικά μέτρα. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Microbiology" με επικεφαλής τους Josef Penninger (MedUni Βιέννης) και Ali Mirazimi (Karolinska Institutet, Στοκχόλμη), αποκωδικοποιήθηκε τώρα ο βασικός υποδοχέας της λοίμωξης.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού, η διεθνής ομάδα ανακάλυψε τον υποδοχέα (LDLR = Low Density Lipoprotein Receptor) που παίζει καθοριστικό ρόλο στην είσοδο του CCHFV στα κύτταρα και συνεπώς στη μόλυνση.

"Η αλληλεπίδραση μεταξύ του CCHFV και του LDLR είναι εξαιρετικά ειδική", ανέφερε ο Josef Penninger.

Η ανακάλυψη ότι τα ποντίκια που στερούνται τον υποδοχέα LDL εμφανίζουν καθυστέρηση στην ασθένεια που προκαλείται από τον CCHFV είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο LDLR παρέχει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σημείο εκκίνησης για τη θεραπεία και την πρόληψη του πυρετού Κριμαίας-Κονγκό.

Ο CCHF ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας και πρόσφατα άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τσιμπούρια του γένους Hyalomma. Λ

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι γεωγραφικές ζώνες στις οποίες μπορεί να βρεθεί αυτό το είδος κρότωνος διευρύνονται. Ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο αυξάνεται αναλόγως.

Ο ιός

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).

Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου.

Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά