Πέντε προγραμματισμένες χημειοθεραπείες στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναβλήθηκαν για μια εβδομάδα, με το νοσοκομείο να επικαλείται πολλές έκτακτες εισαγωγές και να υποστηρίζει πως η χρονική μετακίνηση δεν θα είναι επιβαρυντική για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Το θέμα προέκυψε μετά από ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη, ο οποίος δημοσιοποίησε την Τρίτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την καταγγελία ενός πολίτη, σύμφωνα με την οποία η μητέρα του ενημερώθηκε για την αναβολή της χημειοθεραπείας της "διότι δεν υπάρχει κρεβάτι για νοσηλεία".

Στην ανάρτηση παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διατυπώνοντας αμφιβολίες, και ζητώντας από τον δημοσιογράφο να παραθέσει ονοματεπώνυμο του ασθενή, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου το διέψευδε. Ακολούθησε, όμως η επιβεβαίωση από τον διευθυντή της Γ' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, Αναστάσιο Μπούτη, ο οποίος έγραψε στην ίδια ανάρτηση πως μεταφέρθηκαν πέντε χημειοθεραπείες από τις 9 και 10 Απριλίου στις 15 και 16 του μηνός, "λόγω πολλαπλών έκτακτων εισαγωγών".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η διοικήτρια του Θεαγένειου, Ευαγγελία Κουρτέλη - Ξουρή, σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, 10/4, αναφέρει πως παρόλο που δεν υπήρξε καμία αναφορά ή καταγγελία από ασθενή, η ίδια διαπίστωσε διερευνώντας το θέμα πως υπήρξαν οι εν λόγω αναβολές. Όπως αναφέρει, αυτές έγιναν με ευθύνη του διευθυντή της Κλινικής, και χωρίς η μετακίνηση να είναι επιβαρυντική για τους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν έγκαιρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοικήτριας:

Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 09/04/2024 σχετικά με αναβολή χημειοθεραπείας "διότι δεν υπάρχει κρεβάτι για νοσηλεία", η Διοίκηση αναφέρει τα εξής:

Μετακίνηση ημερομηνίας μπορεί να συμβεί εφ’ όσον η υγεία του ασθενούς το επιτρέπει για λόγους προγραμματισμού της κλινικής και πάντα με την οδηγία του θεράποντος ιατρού.

Η Διοίκηση δεν δέχτηκε ουδεμία αναφορά ή καταγγελία από ασθενή, ούτε διαπιστώθηκε αναβολή θεραπείας σε ασθενή που προσήλθε στο νοσοκομείο, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από το Γραφείο προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υγείας. (Αρ.Πρωτ.5039/10-04-2024).

Η Διοίκηση θέλοντας όμως, επιπλέον να διερευνήσει αν κάπου υπήρξε οποιαδήποτε αναβολή - αφού δεν είχε καμία καταγγελία- διαπίστωσε ότι η Γ' Παθολογική Ογκολογική Κλινική μετέφερε με ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής, Αναστάσιου Μπούτη, 5 θεραπείες ασθενών από τις 10-11/04 στις 15-16/04, εξ’ αιτίας πολλαπλών έκτακτων εισαγωγών και με δεδομένο ότι αυτή η μετακίνηση δεν ήταν επιβαρυντική για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε έγκαιρη ενημέρωση των συγκεκριμένων ασθενών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]