Νέα μη επεμβατική ‘’εικονική βιοψία’’ θα μπρούσκε σύντομα να επιτρέπει στους γιατρούς να σκανάρουν έναν σπίλο για να διαπιστώσουν αν περιέχει καρκινικά κύτταρα, αναφέρουν ερευνητές του Stanford Medicine.

Η νέα μέθοδος που μετρά πώς κύματα φωτός από laser αντανακλούν ανθρώπινο ιστό δουλεύει με τον ίδιο τρόπο σχεδόν που οι υπέρηχοι χρησιμοποιούν κύματα ήχου για να απεικονίσουν όργανα.

Αν και είναι χρήσιμο στη δερματολογία, το νέο scan θα μπορούσε επίσης να βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, οι χειρουργοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το scan κατά τη διάρκεια εγχείρησης καρκίνου στο μαστό για να βεβαιωθούν ότι απομάκρυναν όλο τον όγκο αντί να περιμένουν το αποτέλεσμα της ανάλυσης του ιστού αργότερα.

Ο Yonatan Winetraub, ανέπτυξε τη μέθοδο. Οι ερευνητές  σημειώνουν  ότι έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης ανησυχητικών αλλοιώσεων στο δέρμα και νόσων.

Η νέα τεχνική αφορά την τεχνολογία OCT (Οπτική Τομογραφία Συνοχής). Σαρώσεις OCT συνήθως χρησιμοποιούνται από οφθαλμιάτρους για να εξετάσουν το πίσω μέρος του ματιού αλλά οι Zerda και Winetraub ενίσχυσαν τα scans για να δουλεύουν και σε άλλα όργανα.

Τρεις δερματολόγοι του Στάνφορντ παρουσίασαν τυχαίες ποικιλίες εικόνων OCT και διαφάνειες παθολογίας διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν κυτταρικές δομές εξίσου καλά και με τις δύο, είπαν οι ερευνητές.

Το OCT βελτιώθηκε χάρη σε καλύτερο hardware, νέες μεθόδους επεξεργασίας και τεχνητή νοημοσύνη. Η ποιότητα της εικόνας βελτιώθηκε και οι ερευνητές έβλεπαν όλο και μικρότερες λεπτομέρειες του ιστού.

Με τη νέα τεχνολογία, οι δερματολόγοι δεν θα έχουν να περιμένουν για να διαπιστώσουν αν μια ασυνήθιστη ελιά στο δέρμα μεγαλώνει ή αλλάζει πριν δράσουν.

Παρόμοια οφέλη θα μπορούσαν να προκύπτουν  σε εγχειρήσεις για καρκίνο. Εικόνες OCT στο χειρουργείο θα μπορούσαν να βοηθούν γιατρούς να εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα που δεν είχαν εντοπιστεί και να αποφύγουν επιπλέον εγχειρήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances., Photo: Emily Moskal/Stanford Medicine .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]