Οδηγίες για πρόληψη παθήσεων για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε σημερινή έκθεση του Οργανισμού αναφέρονται τα ακόλουθα:
Ιλαρά
Ευρωπαϊκή Ένωση: Από 29 Φεβρουαρίου 2024 έως 10 Απριλίου 2024 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν σε 20 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/υρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος): Αυστρία (125), Βέλγιο (11), Βουλγαρία (1), Τσεχία (3), Εσθονία (1), Γαλλία (25),Γερμανία (76), Ουγγαρία (5), Ιρλανδία (11), Ιταλία (186), Λιθουανία (10), Μάλτα (3), Ολλανδία (33), Πολωνία (25), Πορτογαλία (4), Ρουμανία (4.154), Ισπανία (7), Σουηδία (4) και Νορβηγία (1)
Το 2024 έχουν δηλωθεί 13 θάνατοι σχετιζόμενοι με ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (12 στη Ρουμανία και 1 στην Ιρλανδία)
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Από 01/01/24 έως τις 11/04/24 δηλώθηκαν 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από την Ελβετία. Από 01/10/23 έως τις 11/04/ 2024 δηλώθηκαν 368 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από 01/01/24 έως 28/02/24 δηλώθηκαν μέσω του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης- WHO/EURO, 13.635 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, από τα οποία τα 13.176 αναφέρθηκαν σε χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως στο Καζακστάν (9.510),στη Ρωσία (1.401), στο Κιργιστάν (1.988), στο Ουζμπεκιστάν (136), και στην Αρμενία (50).
Οδηγίες: Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, να οδηγήσει σε επιπλοκές, κυρίως από το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και σε θάνατο. Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς και σπανιότερα από μολυσμένες από ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις επιφάνειες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ημερών, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
Oι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ότι αφορά στην Ευρώπη ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.
CoViD-19
Μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ στις 5 Μαΐου 2023, σχετικά με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και τη μετάβαση της πανδημίας σε νέα φάση διαχείρισης, προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες αποτελεί η τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος όπως:
H συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
Η αναπνευστική υγιεινή (κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια).
Η αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Επιπρόσθετα συστήνονται:
- Ο ετήσιος εμβολιασμός για COVID-19.
- Η αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, όπως επίσης στην περίπτωση αναμονής αποτελέσματος ή επί θετικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνου ή μοριακό έλεγχο με RT-PCR.
- Η εφαρμογή μάσκας, η παραμονή στο χώρο διαμονής και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση νόσησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή/και συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα έως και 5 ημέρες μετά την επιστροφή.
- Η χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συνωστισμού, συστήνεται από άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Χολέρα
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29η Φεβρουαρίου του 2024, έχουν αναφερθεί 66.530 νέα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 946 νέων θανάτων, παγκοσμίως. Οι χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ζάμπια , το Αφγανιστάν, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη το Πακιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Σομαλία.
Επίσης, νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Μπουρούντι, στο Καμερούν, στις Κομόρες, στην Αιθιοπία, στην Αϊτή, στην Κένυα, στο Μαλάουι, στη Νιγηρία, στην Ουγκάντα και στην Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.
Στις Κομόρες η χολέρα έχει κηρυχτεί επίσημα ενδημική νόσος από τις 2 Φεβρουαρίου του 2024 και έχουν καταγραφεί συνολικά και στα τρία νησιά, 655 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 16 θανάτων από τις αρχές του 2024. Πριν το έτος 2024 δεν είχε καταγραφεί στην περιοχή κρούσμα χολέρας από το 2000.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός