Nέα στοιχεία από τον ΠΟΥ, δείχνουν κατάχρηση αντιβιοτικών κατά την πανδημία COVID-19 παγκοσμίως- κάτι που μπορεί ενδεχομένως να έχει επιδεινώσει τη ‘’σιωπηλή’’ εξάπλωση της αντιμικροβιακής αντίστασης.

Ενώ μόνο το 8% των νοσηλευόμενων με COVID-19 είχαν βακτηριακές συννοσηρότητες που απαιτούσαν αντιβιοτικά, 3 στους 4 ή ποσοστό 75% των ασθενών αντιμετωπίστηκαν με αντιβιοτικά ‘’για κάθε ενδεχόμενο’’.

Η χρήση κυμαινόταν από 33% σε ασθενείς της περιοχής Δυτικού Ειρηνικού έως 83% στην ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρικανική Περιοχή. Μεταξύ 2020 και 2022, οι συνταγογραφήσεις μειώθηκαν με τον καιρό στην Ευρώπη και την Αμερική ενώ αυξήθηκαν στην Αφρική.

Η υψηλότερη χρήση αντιβιοτικών παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, με μέσο όρο 81%. Σε ελαφρές ή μέτριες περιπτώσεις υπήρχε σημαντική ποικιλία μεταξύ περιοχών, με την υψηλότερη χρήση να σημειώνεται στην Αφρικανική Περιοχή (79%). 

Ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τα αντιβιοτικά ως  Access, Watch, Reserve, σύμφωνα με τον κίνδυνο αντιμικροβιακής αντίστασης.

Ανησυχητικό είναι ότι η έρευνα έδειξε ότι τα αντιβιοτικά 'Watch' με υψηλότερη δυνατότητα αντίστασης ήταν αυτά που συνταγογραφούνταν πιο συχνά παγκοσμίως.

Tα στοιχεία καλούν για βελτιώσεις στη συνετή χρήση αντιβιοτικών ώστε να ελαχιστοποιηθούν αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και πληθυσμούς.

Γενικά, η χρήση αντιβιοτικών δεν βελτίωνε την εικόνα σε ασθενείς με COVID-19 αλλά θα μπορούσε να βλάψει ανθρώπους χωρίς βακτηριακή λοίμωξη σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν αντιβιοτικά.

Συλλέχτηκαν στοιχεία 450.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 σε 65 χώρες για διάστημα 3 ετών (2020-23).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]