Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και ψηφίζεται σήμερα τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος Υγείας για πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων.

Πέραν του τακτικού ωραρίου, διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Οι ιδιώτες ιατροί χρησιμοποιούν, έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου, τις υποδομές και εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από συμμετοχή τους αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του φύσεως προσωπικού.

Για την έναρξη συνεργασίας απαιτούνται άδεια από διοικητή του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.

Με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συνεργασίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών, η διαδικασία χορήγησης σχετικής άδειας, η διαδικασία και οι λόγοι ανάκλησης αυτής, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες ιατροί, οι όροι χρήσης των υποδομών και του εξοπλισμού του εκάστοτε νοσοκομείου, οι όροι συνεργασίας με το προσωπικό.

Καθορίζονται, επίσης, η ανάληψη υποχρέωσης των ιδιωτών ιατρών για αποζημίωση του νοσοκομείου σχετικά χρήση των υποδομών, του εξοπλισμού και πάσης φύσεως δαπανών και αποζημίωσης του προσωπικού, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής αποζημίωσης, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου ορθής εκτέλεσης συνεργασίας, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της διάταξης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβες στα πόδια από μοδάτα γυναικεία παπούτσια
Έφηβοι και οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα [μελέτη]
Το ποδήλατο είναι πιθανό να συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας γόνατος [μελέτη]