Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία, εκπροσωπούμενη από την AESGP, την EFPIA, και την Medicines for Europe, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν το περιεχόμενο των φαρμάκων και συγκεκριμένα τα ενημερωτικά φυλλάδια που περιλαμβάνονται μέσα στις συσκευασίες των σκευασμάτων. 

Τα ενημερωτικά φυλλάδια είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την ασφαλή και την αποτελεσματική χρήση φαρμάκων. Ομως η κριτική που δέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες είναι αρκετές φορές έντονη, καθώς οι οδηγίες των φυλλαδίων είναι συχνά μακροσκελείς και πολύπλοκες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η δομή και το περιεχόμενο των φυλλαδίων ρυθμίζονται και υποβάλλονται σε αυστηρή αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαιτεί έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιοστικές αρχές των κρατών μελών.

Παρά τη νομοθεσία, όμως, υπήρξε μια επίμονη ζήτηση για περισσότερα φυλλάδια που να εστιάζουν στις ανάγκες του ασθενή, μια ανάγκη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση του Ολλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (Nivel) που δημοσιεύτηκε το 2015. Αυτή η έκκληση για αλλαγή έχει επαναληφθεί αρκετές φορές από τότε σε διάφορα συνέδρια που οργανώνει η βιομηχανία με ασθενείς, φροντιστές κ.λπ.
Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά από συστάσεις, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν νομοθετική αλλαγή να γίνουν πραγματικότητα.

Βασικές συστάσεις για βελτίωση:

Βασιζόμενες στην αναφορά Nivel, η AESGP, η EFPIA και η Medicines for Europe έκαναν μια σειρά από συστάσεις για το πώς πρέπει να είναι τα φυλλάδια οδηγιών προκειμένου να εξυπηρετούν τον βασικό τους σκοπό που είναι η σωστή ενημέρωση του ασθενή: 

- Δημιουργήστε σαφή και ενημερωτικά φυλλάδια που όχι μόνο διευκολύνουν αλλά ενθαρρύνουν τους ασθενείς στη σωστή χρήση φαρμάκων.
- Περιορίστε το περιεχόμενο των φυλλαδίων σε συντομότερες μορφές που σχετίζονται με τον ασθενή, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πληροφορίες είναι εύκολα κατανοητές
- Προσαρμόστε τις πληροφορίες ώστε να εστιάζονται σε πτυχές που σχετίζονται με τη νόσο του ασθενή ελαχιστοποιώντας έτσι τη σύγχυσή του και μεγιστοποιώντας τη σαφήνεια.  
- Μειώστε τις επαναλήψεις ενισχύοντας τη συνοχή και τη ροή του κειμένου.
- Ενσωματώστε οπτικό υλικό μαζί με το κείμενο για να βοηθήσετε την κατανόηση και τη δέσμευση του ασθενή ότι θα ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες.
- Να επικαιροποιείτε τα φυλλάδια ανάλογα με τις αλλαγές στη νομοθεσία
- Να θεσπιστούν κατευθυντήριες γραμμές αναγνωσιμότητας για την ενοποίηση των υπαρχόντων εγγράφων καθοδήγησης με συνέπεια και σαφήνεια.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τη φαρμακοβιομηχανία αναφέρουν ότι μόνο τα φυλλάδια που διαβάζονται και κατανοούνται από τους ασθενείς είναι κατάλληλα και μπορούν να συμβάλλουν στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων. Η AESGP, η EFPIA και η Medicines for Europe προσβλέπουν στην έγκριση αυτών των συστάσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των ψηφιακών φυλλαδίων, αυτή η συλλογική προσπάθεια όχι μόνο θα ενδυναμώσει τους ασθενείς, αλλά και θα βελτιώσει τη συμμόρφωση οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης για όλους, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Πηγές:
https://www.medicinesforeurope.com/wp-content/uploads/2024/04/AESGP-EFPIA-MfE-Joint-PR-17.04.2024-Patient-Information-Leaflets-Putting-Patients-First.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης νεφροπαθών και θαλασσαιμικών
‘’Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά’’: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας 2024 #EuropeanMentalHealthWeek
Δώρα ζωής από 74χρονο που έφυγε από τη ζωή στο "Γ. Παπανικολάου"