Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε εμβολιασμό ενηλίκων άνω των 50 ετών, αποφέρει πάνω από 4 ευρώ σε οικονομικό όφελος χάρη στη μείωση της παραγωγικότητας.

Το 77% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανούν λιγότερο από το 0,5% του προϋπολογισμού της Υγείας για τον εμβολιασμό, παρά την υψηλή απόδοση που εξασφαλίζεται.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη GSK, με θέμα "Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει".

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει τη συλλογική δράση που απαιτείται για την προαγωγή του εμβολιασμού προς όφελος των κοινωνιών και των συστημάτων Υγείας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, τα εμβόλια επηρεάζουν θετικά την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως ανέφεραν, η GSK έχει ιστορία 140 ετών στα εμβόλια και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων για προστασία των ανθρώπων σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται 19 εμβόλια, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως mRNA και ανοσοενισχυτικά.

Οι ειδικοί τόνισαν πως η πρόληψη αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις για όλους: τους ασθενείς, τις χώρες, τα συστήματα Υγείας και τις οικονομίες.

Εκτιμάται πως οι απώλειες παραγωγικότητας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό σε άτομα 50 - 64 ετών στις 20 πλουσιότερες χώρες (G20) ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Όπως αναφέρθηκε, η επίπτωση είναι μεγαλύτερη στους πιο ηλικιωμένους. Μόνο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), νοσηλεύονται ετησίως περίπου 330.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Η νοσηρότητα στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια μαζί με τον πληθυσμό τους. Εκτιμάτια πως την περίοδο 2021 - 2023, ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα αυξηθεί κατά 34%.

Παρά το ότι πολλές μολυσματικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, οι ηλικιωμένοι αφορούν ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που καταφεύγουν στο σύστημα Υγείας.

Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και μπορεί να ζήσουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία, ενώ οι ηλικιωμένοι με συννοσηρότητες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία. 

Σύμφωνα με τους ομιλητές, τα εμβόλια απαιτούν βαθύ και εκτεταμένο επίπεδο τεχνογνωσίας σε κάθε στάδιο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη και ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής, η οποία μπορεί να χρειαστεί έως και 30 χρόνια μέχρι να φτάσει στον ασθενή. Μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό από περισσότερες από 20 μολυσματικές ασθένειες.

Η λήψη αποφάσεων σχετικά με τον εμβολιασμό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ειδική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη και την επίβλεψη της εφαρμογής των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που μπορούν να ανταποκριθούν σε εστίες μολυσματικών ασθενειών, σε κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σώζει περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως σε ετήσια βάση, ενώ άλλοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν με τη βελτίωση της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικό είναι πως στην περίπτωση της γρίπης ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 45% και 38% αντίστοιχα σε ηλικιωμένα άτομα με διαβήτη, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: 50 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ, λόγω αυξημένης συνταγογράφησης
Τα αντιυπερτασικά υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο κατάγματος σε τρόφιμους οίκων ευγηρίας [μελέτη]
Oι νεφροπαθείς έφτασαν το θέμα των οδοιπορικών στο γραφείο του πρωθυπουργού