Tα οφέλη της σωματικής φόρμας στα παιδιά είναι εμφανή και στην ψυχική τους υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η επαρκής άσκηση ενδεχομένως μπορεί να προφυλάξει από συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος και ΔΕΠΥ, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Οσο περισσότερη άσκηση, τόσο το καλύτερο. Υψηλότερη επίδοση σε αερόβιες δραστηριότητες, μυϊκή ισχύς και αντοχή συνδέονταν η καθεμία με ακόμα μεγαλύτερη προστασία από θέματα ψυχικής υγείας.

Η νέα μελέτη ερευνητών από την Ταιβάν συνέκρινε στοιχεία από το Taiwan National Student Fitness Tests και τη National Insurance Research Database. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για να συγκριθεί η σωματική φόρμα των μαθητών έναντι της ψυχικής τους υγείας.

Ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών συγκρίθηκε με την καρδιαγγειακή φόρμα, τη μυϊκή αντοχή και τη μυϊκή δύναμη.

Παρατηρήθηκε ότι υψηλότερη επίδοση σε κάθε δραστηριότητα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας.

Για παράδειγμα, μείωση 30 δευτερολέπτων στο χρόνο τρεξίματος 800 μέτρων συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και ΔΕΠΥ στα κορίτσια. Στα αγόρια συνδεόταν με χαμηλότερο άγχος και χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ.

Αύξηση 5 sit-ups το λεπτό συνδεόταν με χαμηλότερο άγχος και κίνδυνο ΔΕΠΥ σε αγόρια και με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους σε κορίτσια.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν τη δυνατότητα της καρδιαναπνευστικής και μυϊκής φόρμας ως προστατευτικών παραγόντων στο μετριασμό της έναρξης διαταραχών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους.

Ειδικοί σημείωσαν ότι η πολλή χρήση οθονών έχει αντικαταστήσει τον ύπνο, την άσκηση και τις δραστηριότητες πρόσωπο με πρόσωπο-όλες αυτές θεωρούνται σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε στοχευμένα προγράμματα σωματικής φόρμας.  Στο μεταξύ, προγράμματα άσκησης έχουν δυνατότητα να παρέμβουν προληπτικά έναντι ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.

 

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για τις ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου [μελέτη]
ECDC: Κρούσματα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε επισκέπτες στη Σαουδική Αραβία
Σε τριήμερη ετοιμότητα ο "Ευαγγελισμός" για την κάλυψη του τελικού Conference Cup