Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο μπορεί γρήγορα να επαναπρογραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου για να επιτεθεί στο γλοιοβλάστωμα, έδειξε μικρή προκαταρκτική μελέτη.

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, παρόμοια με αυτή των εμβολίων για την  COVID, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα κύτταρα του όγκου του ασθενούς χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί εξατομικευμένο εμβόλιο.

Αναπτύχθηκε ειδικά για κάθε ασθενή χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που έλαβαν οι ερευνητές από τον όγκο τους που είχε αφαιρεθεί χειρουργικά.

Tο εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να διακρίνει τα κύτταρα του όγκου ως επικίνδυνο ιό οδηγώντας σε έντονη ανοσιακή απόκριση έναντι του καρκίνου.

Ο Dr. Elias Sayour, του University of Florida Health, δήλωσε ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα ήταν το πόσο γρήγορα το εμβόλιο έστρεφε το ανοσοποιητικό κατά του όγκου στον εγκέφαλο.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, με 4 ενήλικες ασθενείς, το εμβόλιο προκάλεσε γρήγορη και όπως φαίνεται αποτελεσματική επίθεση του ανοσοποιητικού.

Σε λιγότερο από 48 ώρες οι ερευνητές είδαν μετατόπιση από πολύ χαμηλή απόκριση του ανοσοποιητικού σε πολύ ενεργή.

Οι 4 ασθενείς είτε έζησαν περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο χωρίς τη νόσο είτε επιβίωσαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Tα αποτελέσματα καθρεφτίζουν αυτά που φάνηκαν σε 10 σκύλους με όγκο στον εγκέφαλο και σε ποντικούς. Οι σκύλοι έζησαν κατά μέσον όρο 139 ημέρες σε σύγκριση με τη συνήθη μέση επιβίωση των 30 - 60 ημερών.

Tο εμβόλιο θα δοκιμαστεί τώρα σε παιδιατρική κλινική δοκιμή φάσης 1 για τον καρκίνο εγκεφάλου.

Η δοκιμή θα περιλάβει έως 24 ενήλικες και παιδιά που ασθενούν, για να επικυρώσει τα ευρήματα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.

 

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη