Μια μακροχρόνια μελέτη του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε τώρα για πρώτη φορά ότι ο κίνδυνος καρκίνου από την συχνή χρήση αλατιού αντικατοπτρίζεται και στις ευρωπαϊκές στατιστικές για τον καρκίνο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο εξειδικευμένο περιοδικό "Gastric Cancer", οι άνθρωποι που προσθέτουν συχνά αλάτι στο φαγητό τους έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αλάτι στο τραπέζι. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου έχει ήδη αποδειχθεί για τις ασιατικές χώρες.

Τώρα αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 470.000 ενήλικες στη μεγάλης κλίμακας βρετανική μελέτη κοόρτης "UK-Biobank". Μεταξύ άλλων, οι απαντήσεις στην ερώτηση: "Πόσο συχνά προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας;" συλλέχθηκαν μεταξύ 2006 και 2010 μέσω ερωτηματολογίου. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Selma Kronsteiner-Gicevic και Tilman Kühn από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνας με την απέκκριση αλατιού στα ούρα και με δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου.

Αυτό αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι προσθέτουν πάντα ή συχνά αλάτι στο φαγητό τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε μια περίοδο παρατήρησης περίπου έντεκα ετών από εκείνους που δεν πρόσθεσαν ποτέ ή σπάνια μια επιπλέον δόση αλατιού στο φαγητό τους. "Τα αποτελέσματά μας διατηρήθηκαν επίσης όταν λήφθηκαν υπόψη δημογραφικοί, κοινωνικοοικονομικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής και ίσχυαν εξίσου για τις επικρατούσες συννοσηρότητες", λέει η πρώτη συγγραφέας Kronsteiner-Gicevic.

Σύμφωνα με το ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο συχνός τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Ο κίνδυνος αυτής της καρκινικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, αλλά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δίνουν μια ανησυχητική εικόνα αύξησης στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται παράγοντες κινδύνου. Το γεγονός ότι η πολύ αλμυρή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου έχει αποδειχθεί στο παρελθόν σε μελέτες με ασιατικές πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες καταναλώνουν συχνά τρόφιμα διατηρημένα σε αλάτι, βαριά αλατισμένα ψάρια ή εξαιρετικά αλμυρές μαρινάδες και σάλτσες.

"Η έρευνά μας δείχνει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του προστιθέμενου αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες", δήλωσε η Kronsteiner-Gicevic. "Με τη μελέτη μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παράσχουμε μια βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου", συνόψισε ο επικεφαλής της μελέτης Tilman Kühn.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση