Ανθρωποι που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν προδιάθεση για διαταραχή μετατραυματικού στρες, αναφέρει νέα έρευνα του Australian National University και του University of Queensland.

Η έρευνα, επίσης ανακάλυψε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των κύριων χαρακτηριστικών του αυτισμού, όπως η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Η μελέτη έδειξε ότι ενώ γενικά η διαταραχή μετατραυματικού στρες προκαλείται από υπερβολικό στρες, ένα μόνο ελαφρύ στρες μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργήσει τραυματική ανάμνηση σε όσους έχουν αυτισμό.

Η Dr. Nathalie Dehorter, δήλωσε ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, μπόρεσε να εντοπίσει τους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι.

‘’Μπορέσαμε να δείξουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή στο εγκεφαλικό κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από την υπερευαισθησία  στο στρες, στη διαταραχή φάσματος αυτισμού’’, δήλωσε. ‘’Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο κυτταρικό και δομικό επίπεδο στον προμετωπιαίο φλοιό’’.

Η  Dr. Shaam Al Abed, δήλωσε ότι η κατανόηση αυτής της υπερευαισθησίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των τραυματικών αναμνήσεων με τη σωστή συμπεριφορική θεραπεία.

Πρόσθεσε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες στον αυτισμό αποτελεί επί του παρόντος πρόκληση όσον αφορά τη διάγνωση. Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερα για τους υποκείμενους μηχανισμούς θα βοηθηθούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα ρυθμίζουν τα συμπτώματά τους καταλληλα, κατέληξε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη επίσης στηρίζει την ιδέα ότι καθημερινές καταστάσεις- όπως το να μπει κάποιος σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες ή άγνωστο περιβάλλον-μπορούν να βιωθούν ως τραύμα, από νευροαποκλίνοντες πληθυσμούς.

Η έρευνα καλεί σε καλύτερη εγρήγορση για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες στον αυτισμό για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση σε όσους είναι πιο πιθανό να βιώσουν τραύμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο  iScience.

Πηγές:
iScience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές