Απλή στοματική έκπλυση θα μπορούσε να οδηγεί σε πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του στομάχου, αναφέρει έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Digestive Disease Week (DDW) 2024.

Ο Shruthi Reddy Perati, του Rutgers Robert Wood Johnson School of Medicine, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει ανθρώπους με προκαρκινικές καταστάσεις. Ως εργαλείο πρόληψής και εξέτασης αυτό έχει τεράστια δυνατότητα, θεωρεί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων από το στόμα 98 ασθενών που είχε προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση, περιλαμβανομένων 30 που ήταν γνωστό πως είχαν καρκίνο στομάχου, 30 με προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι και 38 υγιείς.

Ανακάλυψαν διαφορές μεταξύ του μικροβιώματος του στόματος της ομάδας των υγιών σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ανακάλυψαν επίσης πολύ μικρή διαφορά μεταξύ δειγμάτων προκαρκινικών ασθενών και αυτών με καρκίνο, κάτι που υποδεικνύει ότι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί ενδεχομένως να συμβούν όταν το περιβάλλον του στομάχου αρχίσει να εμφανίζει αλλαγές που τελικά φτάνουν στον καρκίνο.

Ο Perati δήλωσε ότι οι ερευνητές είδαν πως το μικροβίωμα του στόματος και του στομάχου συνδέονται και ότι το να γνωρίζουν ποια μικρόβια έχει στο στόμα του κάποιος αυτό δείχνει και πώς είναι το περιβάλλον στο έντερό του.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια του στόματος θα μπορούσαν να αποτελούν βιοδείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλο με 13  γένη βακτηρίων που αντιπροσωπεύουν τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας ελέγχου και των ασθενών με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν σε πιο ευρύ πληθυσμό.

Ακόμα και σε μικρή ομάδα μπόρεσαν να δουν διαφορές και θεωρούν υποσχόμενα τα αποτελέσματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές