Πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο μπορεί να αρχίζουν να εμφανίζονται στο αίμα περισσότερο από 7 χρόνια πριν τη διάγνωση, έδειξε έρευνα.

Στο μάλλον είναι πιθανόν οι γιατροί να χρησιμοποιούν τα πρώιμα σημάδια για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα τον καρκίνο

Σε δυο έρευνες, επιστήμονες του Oxford Population Health, εντόπισαν  618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 ειδη καρκίνου περιλαμβανομένων 107 πρωτεινών σε ομάδα ανθρώπων των οποίων το αίμα συλλέχτηκε τουλάχιστον 7 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να εμπλέκονται στα πρώτα στάδια καρκίνου και ότι η ερμηνεία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπο διακοπής της ανάπτυξης του καρκίνου.

Οι 2 έρευνες που δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Nature Communications, χρησιμοποίησαν ισχυρή τεχνική- την πρωτεομική-για την εύρεση σημαντικών διαφορών στο αίμα ανθρώπων που εμφάνισαν ή όχι καρκίνο.

Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν 44.000 δείγματα ιάματος στα οποία περιλαμβάνονταν 4.900 από ανθρώπους που αργότερα εμφάνισαν καρκίνο.

Η ανάλυση 1.463 πρωτεινών σε κάθε δείγμα αποκάλυψε 107 που άλλαζαν τουλάχιστον 7 χρόνια πριν τη διάγνωση και 182 που άλλαζαν τουλάχιστον 3 χρόνια πριν.

Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν γενετικές πληροφορίες 300.000 περιστατικόν καρκίνου για να διαπιστώσουν ποιες πρωτεΐνες στο αίμα  εμπλέκονταν στην εμφάνιση καρκίνου και θα μπορούσαν να γίνουν στόχος νέων θεραπειών.

Αυτή τη φορά ανακάλυψαν 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρεάζουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος 9 είδη καρκίνου.

Ενώ η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος καρκίνο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι η στόχευσή τους με φάρμακα δεν θα προκαλεί παρενέργειες.

 

Πηγές:
Nature Communications,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O χάρτης της αιμοδοσίας στην Ελλάδα - Ποιο νησί είναι παράδειγμα προς μίμηση
Πώς να κοιμηθούμε καλύτερα όταν έχει ζέστη
Γίνεται να χτίσω μυϊκή μάζα όσο είμαι σε θερμιδικό έλλειμμα;