Ηλικιωμένοι με άνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πτώσεις αν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, αναφέρει νέα έρευνα. Πολλοί ασθενείς με άνοια υποφέρουν επίσης από κατάθλιψη και συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Ωστόσο το ‘British Journal of Clinical Pharmacology' αναφέρει ότι ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώσεις τριπλασιάζεται.

Ο κίνδυνος πτώσης μετά από αγωγή με παλαιότερα αντικαταθλιπτικά έχει καταγραφεί, καθώς η αγωγή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ζάλη και αστάθεια.

Ειδικοί ήλπιζαν ότι η μετακίνηση στα νεότερα αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) θα μείωνε τα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά η τελευταία έρευνα από το Erasmus University Medical Center στο Ρότερνταμ φαίνεται να αναφέρει το αντίθετο.

Η Dr Carolyn Sterke, κατέγραψε την καθημερινή χρήση φαρμάκων και τις πτώσεις σε 248 τροφίμους για διάστημα 2 ετών.

Η μέση ηλικία των ηλικιωμένων ήταν τα 82 έτη και τα αρχεία ανέφεραν ότι 152 από αυτούς είχαν 683 πτώσεις.

Οι συνέπειες των πτώσεων ήταν σχετικά υψηλές με 220 να οδηγούν σε τραυματισμούς όπως κάταγμα του ισχίου και άλλα κατάγματα στα οστά-ενώ ένας τρόφιμος πέθανε μετά από πτώση.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί γιατί το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό έχει τη συγκεκριμένη επίδραση σε ανθρώπους με άνοια και αν υπάρχει εναλλακτική αγωγή για την κατάθλιψη.

Ο κίνδυνος πτώσης που οδηγεί σε τραυματισμό ήταν τριπλάσιος σε τρόφιμους που λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν το φάρμακο και ο κίνδυνος αύξανε περαιτέρω αν ο ασθενής λάμβανε και κατασταλτικά.

Η Dr Sterke, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συνταγοράφηση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης σε ηλικιωμένους με άνοια ακόμα και σε χαμηλές δόσεις.

Πηγές:
‘British Journal of Clinical Pharmacology′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]