To ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μια εξέταση που ήδη μετράει 80 χρόνια ζωής, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές φαίνεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διάγνωση της νόσου του Alzheimer στα αρχικά στάδια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rowan στο Νιου Τζέρσευ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξέτασαν 71 ασθενείς, χρησιμοποιώντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Όπως φάνηκε ήταν ακριβές στη διάγνωση του Alzheimer κατά 82% έως 85%. Το ποσοστό αυτό, όπως δήλωσαν οι Αμερικανοί ερευνητές, είναι υψηλότερο από το ποσοστό του 75% που πετυχαίνουν στα νοσοκομεία της Αμερικής. Η μεθοδολογία των ερευνητών βασίστηκε σε μια μόνο ‘λήψη’ που θεωρήθηκε ακριβής και πολύ χρήσιμη για την εξέταση των συγκεκριμένων περιοχών.

Προς το παρόν, συνέχισε ο ερευνητής,Robi Polikar, η αξιολόγηση της ασθένειας είναι διαθέσιμη σε όσους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ή έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξεταστούν σε νοσοκομεία στα οποία γίνεται έρευνα και όπου εξειδικευμένο προσωπικό παίρνει συνεντεύξεις από ασθενείς και συγγενείς, για διάστημα 6 έως 12 μηνών, ώστε να γίνει η διάγνωση.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Cristopher Clark, οι ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου συχνά δεν έχουν επίγνωση ότι η μνήμη τους βαθμιαία εξασθενεί, ενώ το οικογενειακό περιβάλλον πιστεύει ότι οι αλλαγές οφείλονται στο πέρασμα των χρόνων.

Ακόμα και ο προσωπικός γιατρός του ασθενούς ,σύμφωνα με τον ερευνητή, ενδέχεται να είναι διστακτικός στο να ξεκινήσει την αξιολόγηση μέχρι να σημειωθεί αξιοσημείωτη εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων.

Το πλεονέκτημα της χρήσης τροποποιημένου ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για τον εντοπισμό αυτών των αρχικών αλλαγών στον εγκέφαλο είναι ότι δεν είναι επεμβατική μέθοδος, είναι απλή στην εφαρμογή της, μπορεί να επαναληφθεί όταν χρειαστεί και μπορεί να γίνει στο ιατρείο.

Καταλήγοντας ο ερευνητής Clark θεωρεί πως αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την εξέταση ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας,για να εντοπιστεί η αρχική ένδειξη της συνηθισμένης αυτής ασθένειας της τρίτης ηλικίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Computers in Biology and Medicine’.

Πηγές:
‘Computers in Biology and Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε