Η πίστη στον Θεό μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας για την ψυχική νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 159 ψυχικά ασθενείς των οποίων το επίπεδο κατάθλιψης, ευεξίας και τάσης για αυτοτραυματισμό αξιολογήθηκε στην έναρξη και στο τέλος της έρευνας. Οι ασθενείς επίσης ρωτήθηκαν σχετικά με την πίστη τους στο Θεό.

Ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα πίστης στον Θεό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ανταποκριθούν στη θεραπεία σε σχέση με όσους πίστευαν λίγο ή καθόλου.

Ακόμα και μεταξύ των περισσότερων από 30% των ασθενών που δήλωσαν ότι δεν είχαν συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις, όσοι είχαν μέτριου ή υψηλού βαθμού πίστη στον Θεό είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην αγωγή σε σχέση με όσους πίστευαν λίγο ή καθόλου.

Ο ερευνητής David Rosmarin, του McLean Hospital στο Belmont, και του Harvard Medical School, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι με μέτριο έως υψηλό επίπεδο πίστης σε υψηλότερη δύναμη έχουν καλύτερη ανταπόκριση βραχυπρόθεσμα στην αγωγή σε σχέση με όσους δεν πιστεύουν, άσχετα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η πίστη συνδέθηκε όχι μόνο με βελτιωμένη ψυχική κατάσταση αλλά με μείωση της κατάθλιψης και της πρόθεσης αυτοτραυματισμού.

Η ισχυρή πίστη μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την πεποίθηση των ασθενών ότι η αγωγή θα τους βοηθήσει και στις προσδοκίες τους για επιτυχία, υπέδειξαν οι ερευνητές.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πίστης στον Θεό και της αυξημένης ανταπόκρισης στην αγωγή δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Rosmarin δήλωσε ότι ελπίζει ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες έρευνες για να βοηθηθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Journal of Affective Disorders.'

Πηγές:
'Journal of Affective Disorders.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]