Το κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου, 32nd annual meeting of the European Bone and Joint Infection Society, ήταν οι Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε σχέση με τις Ορθοπαιδικές παθήσεις και εγχειρήσεις.

Κύριος στόχος της επιστημονικής κοινότητας, είναι η πρόληψη, ο περιορισμός της υπερχρησίας των αντιβιοτικών (αύξηση ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών) και η μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Μέτρα όπως η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού για τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδας σε χώρους όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν.

Χαρακτηριστικά, η Ελληνική Επιστημονική Ομάδα (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού-Ε.Ι.Α.Χ.) σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών παρουσίασε προφορική ανακοίνωση με θέμα: "Financial benefits after the implementation of antimicrobial copper in intensive care units (ICUs)" Panos Efstathiou, Evangelia Kouskouni, Spyros Papanikolaou, Katerina Karageorgou, Zacharoula Manolidou, Konstantinos Gogossis, Emmanouil Logothetis, Labrini Efstathiou, Vassiliki Karyoti.

"Η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (per dose, per day, per patient-DDP) σε σχέση με την ελάττωση άνω του 95% των παθογόνων μικροοργανισμών, σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής του "Πειραϊκού Θεραπευτηρίου" που εφαρμόστηκε αντιμικροβιακός χαλκός, είχε σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του κόστους λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 31%" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους, πριν και μετά την επιχάλκωση με κράματα αντιμικροβιακού χαλκού (Cu%-Zn37% lead low), στο χρονικό διάστημα 2011-2012.

Η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελία Κουσκούνη, παρατήρησε ότι, η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους χώρους ενός Νοσοκομείου, με ευεργετικά αποτελέσματα, όπως επίσης και σε χώρους μαζικής συνάθροισης (σχολεία, ξενοδοχεία, Metro κ.α.).

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. Νίκος Βεργόπουλος, ανέφερε ότι ήδη στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού και έως σήμερα έχουν ολοκληρώσει την ανωτέρω καινοτόμο τεχνική οι ΜΕΘ του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ", η ΜΕΝΝ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου "Αγία Σοφία", η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας, η ΜΕΘ της κλινικής "Απολλώνιο" στην Λευκωσία, αλλά και σχολεία όπως το Αρσάκειο Ψυχικού και το Τοσίτσειο Εκάλης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής