Με τη συμμετοχή ειδικών από διάφορα μέρη του κόσμου ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες του το «1ο Συνέδριο Γονιδιωματικής Ιατρικής στη Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Οργανωτές του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Νίκος Κατσάνης απο το Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, ο καθηγητής Tayfun Özçelik από το Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

Το Συνέδριο ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της γνώσης του γονιδιώματος στην έρευνα και στην ιατρική. Η γνώση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, προβλέπεται ότι θα επιφέρει μία σημαντική αλλαγή στην άσκηση της ιατρικής και γενικότερα στο πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος την υγεία του.

Ειδικότερα συζητήθηκε το πώς η γνώση του γονιδιώματος του κάθε ατόμου ξεχωριστά θα επιτρέψει την καλύτερη αξιολόγηση των επιλογών που κάνει ο καθένας όσον αφορά στον τρόπο ζωής, ώστε να προλαμβάνει την εκδήλωση ασθενειών.

Επίσης, συζητήθηκε το πώς γίνεται χρήση του γονιδιώματος στην ιατρική σήμερα, με την επιτυχέστερη ταυτοποίηση μεταλλαγών που προκαλούν σοβαρές γενετικές ασθένειες.

Το Συνέδριο απασχόλησε ακόμη και το θέμα της μικροβιακής χλωρίδας και της σημασίας της στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη ασθενειών.

Συμπερασματικά, σημειώνει ο κ. Δερμιτζάκης, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο κατέληξαν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη η γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να ακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της γονιδιωματικής, που σημειώνονται στη Β. Ευρώπη και Β. Αμερική, ώστε να μη χάσει τα οφέλη που θα επιφέρει στην ιατρική το καινούργιο αυτό πεδίο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management