Παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κρατούν ημερολόγιο όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση, σύμφωνα με νέες οδηγίες για τη δημόσια υγεία στη Βρετανία.

Tο National Institute for Health and Care Excellence, σημειώνει ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία.
Αναφέρει ότι η παρότρυνση στους γονείς και στα παιδιά να παρακολουθούν τα τρόφιμα που καταναλώνουν και το χρόνο τηλεόρασης που βλέπουν θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι οδηγίες περιέχουν συστάσεις, όπως μεγαλύτερη στήριξη από τις τοπικές αρχές, αλλά σημειώνουν ότι οι οικογένειες βρίσκονται στην καρδιά της ρύθμισης του θέματος.

Παιδιά ηλικίας περίπου 12 ετών θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες, την άσκηση και την καθιστική συμπεριφορά, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Για παράδειγμα, αναφέρεται η ενθάρρυνση να καταγράφουν το χρόνο που περνούν παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή καθώς και τα τρόφιμα που καταναλώνουν και πότε για να εντοπιστούν περιοχές που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι οδηγίες επίσης στηρίζουν τη σημασία της βοήθειας στους γονείς και φροντιστές ώστε να αναγνωρίσουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο.
Το NICE σημειώνει ότι όλα τα μέλη της οικογένειας χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση, άσχετα από το δικό τους βάρος για να ενθαρρύνουν υγιείς συνήθειες και να προάγουν την άσκηση-περπατώντας προς το σχολείο, για παράδειγμα.

Ο καθηγητής Mike Kelly, του NICE, συνιστά προγράμματα τρόπου ζωής με βάση την οικογένεια, που να δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές.
Τα προγράμματα επίσης θα στηρίζουν τους γονείς στον εντοπισμό αλλαγών που μπορούν να γίνουν στο σπίτι για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και θα τηρούνται μακροπρόθεσμα. Πολλά από αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει όλοι να κάνουμε έτσι κι αλλιώς, όπως υγιεινή διατροφή, δραστηριότητα όλης της οικογένειας και μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και παιχνιδιού στον υπολογιστή.

Πρόσθεσε, ότι το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία σε ένα παιδί έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του. Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και είναι πιο πιθανό το παιδί να αποτελέσει αντικείμενο στιγματισμού ή εκφοβισμού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"