Νέα έρευνα στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης ακόμα και 6 ώρες πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον ύπνο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Wayne State University στο Ντιτρόιτ, ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στην καφεΐνη επηρέαζε τις συνήθειες ύπνου 12 υγιών εθελοντών.

Δόθηκαν στους εθελοντές 3 χάπια καθημερινά. Έπρεπε να λαμβάνουν 1 χάπι 6 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου, ένα 3 ώρες πριν τον ύπνο και το τελευταίο πριν πάνε να κοιμηθούν.

Κάθε ημέρα, μόνο ένα στα 3 χάπια περιείχε 400 mg καφεΐνης, που είναι ισοδύναμο με την ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε 2-3 φλιτζάνια καφέ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων με υποκειμενική ανάλυση και μόνιτορ που παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης προκαλούσε σημαντικές διαταραχές στον ύπνο, ανεξάρτητα από το πότε είχε καταναλωθεί εντός της ημέρας.

Ο ερευνητής Thomas Roth, του Henry Ford Hospital, περίμενε να δει επίδραση στο ύπνο ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Θεωρούσε ότι θα ήταν πιο εμφανής όσο πλησίαζε η ώρα ύπνου αλλά ήταν αρκετά παρόμοια σε όλα τα χρονικά διαστήματα.

Η κατανάλωση καφεΐνης 6 ώρες πριν την ώρα του ύπνου συνδεόταν με μείωση μιας ώρας στο συνολικό χρόνο ύπνου. Μια ώρα λιγότερο είναι τεράστιος χρόνος όσον αφορά τον ύπνο, δήλωσε ο Roth. Αν γίνεται σε χρόνια βάση, κάποιος παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό έλλειψη ύπνου.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενα ακόμη παιδί με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό νοσηλεύεται στο Ωνάσειο
Δράσεις του υπουργείου Υγείας για τη νεανική παραβατικότητα
Αρκετά τα... μύρια για τον καρκίνο από την Ευρώπη