Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποιεί να μειώσουν οι άνθρωποι την κατανάλωση ακρυλαμίδης, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με τον καρκίνο.

Η ουσία μπορεί να δημιουργηθεί σε φυτικής βάσης, αμυλώδεις τροφές όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως όταν ψήνονται ή τηγανίζονται.

Τροφές που περιέχουν ακρυλαμίδη είναι οι πατάτες τηγανιτές, ο καφές, τα κρακεράκια, το ψημένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα, σύμφωνα με τον FDA.

Η χημική ουσία δημιουργείται από σάκχαρα και ένα αμινοξύ που βρίσκεται συνήθως στα τρόφιμα αλλά συνήθως δεν δημιουργείται στα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψάρι.

Η Grocery Manufactures Association, εξηγεί ότι η ακρυλαμίδη κυρίως βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα όταν οι τροφές παίρνουν διαφορετική γεύση, υφή, χρώμα όταν ζεσταίνονται. Συνήθως όσο πιο καφέ είναι το χρώμα του τροφίμου όταν μαγειρεύεται τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει.

Η Grocery Manufactures Association προσθέτει ότι η ακρυλαμίδη έχει φανεί στην ανθρώπινη διατροφή από τότε που μαγείρευαν οι άνθρωποι με ψήσιμο και τηγάνισμα. Μπορεί να βρεθεί στο 40% των θερμίδων που καταναλώνονται στη μέση αμερικανική διατροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ουσία πριν από λίγα χρόνια, επομένως η έρευνα είναι σχετικά νέα. Η ακρυλαμίδη έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε ζώα, οδηγώντας τους αξιωματούχους υγείας να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος και για τους ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ, έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός της κατανάλωσης 1-2 τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα ακρυλαμίδης πιθανόν δεν θα επηρεάσει την συνολική έκθεσή σας. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν βήματα που οι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν για τη μείωση της ακρυλαμίδης στη διατροφή.

Οι βραστές ή στον ατμό τροφές δεν δημιουργούν ακρυκλαμίδη, επομένως όταν είναι εφικτό να ζεσταίνετε το φαγητό σας με τις παραπάνω μεθόδους, μπορεί να μοιάζει ιδανικό.

Καθώς το τηγάνισμα προκαλεί τη δημιουργία της χημικής ουσίας είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις συστάσεις των παρασκευαστών σχετικά με το χρόνο και τη θερμοκρασία όταν ετοιμάζετε τηγανιτές πατάτες. Μην τις παραμαγειρεύετε ούτε να τις κάνετε πολύ ξεροψημένες.

Όταν ετοιμάζετε προϊόντα πατάτας μαγειρέψτε τα μέχρι χρυσοκίτρινο χρώμα παρά καφέ. Οι πατάτες επίσης δεν θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, που μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ακρυλαμίδης που δημιουργείται όταν μαγειρεύετε. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος όπως ένα ντουλάπι.

Το ψωμί θα πρέπει να ψήνεται μέχρι το χρώμα του να γίνει ανοιχτό καφέ αντί για σκούρο καφέ και δεν θα πρέπει να τρώγονται οι περιοχές με έντονο καφέ χρώμα.

Ο FDA επίσης συνιστά την κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και προϊόντων χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά. Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί επίσης συνιστώνται.

Στην επιλογή άλλων τροφίμων είναι πάντα καλύτερο να προτιμάτε τροφές χαμηλές σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Θετικό είναι επίσης να καταναλώνετε προϊόντα χαμηλά σε χοληστερόλη, αλάτι και προστιθέμενα σάκχαρα.

 

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ