Η βιταμίνη D, ενδεχομένως καταπολεμά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπλοκάροντας τη μετανάστευση των καταστροφικών κυττάρων του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της άποψης ότι η βιταμίνη του ήλιου εμποδίζει ή περιορίζει τα συμπτώματα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γνωστό πως εμφανίζεται πιο έντονα σε μέρη του πλανήτη που είναι μακρύτερα από τον ισημερινό, όπου υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια για να προκαλέσει την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έμαθαν πως η βιταμίνη D μπορεί να δρα όχι αλλάζοντας τη λειτουργία των βλαβερών κυττάρων του ανοσοποιητικού, αλλά εμποδίζοντας το ταξίδι τους στον εγκέφαλο, δήλωσε η Dr. Anne Gocke, από το Johns Hopkins University School of Medicine.

Πρόσθεσε ότι αν έχουν δίκιο και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό προστατευτικό μηχανισμό της Μητέρας Φύσης, μια προσέγγιση σαν αυτή θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με -και πιο ασφαλής από- τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη νόσο.
Η ερευνητική ομάδα χορήγησε υψηλή δόση βιταμίνης D σε ποντικούς που έπασχαν από παρεμφερή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας νόσο.
Ανακάλυψε ότι τα συμπτώματα της νόσου υποχώρησαν.

Ενώ μεγάλος αριθμός κυττάρων Τ ανακαλύφθηκε στο αίμα των ποντικών, λίγα ανιχνεύτηκαν στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
Ενδιαφέρον είναι ότι τα κύτταρα Τ κρατούνται μακριά από σημεία του οργανισμού στα οποία μπορούν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη βλάβη.
Η βιταμίνη μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την παραγωγή κολλώδους ουσίας που επιτρέπει στα κύτταρα Τα να επικολλώνται στα τοιχώματα των αγγείων, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Αυτό μπορεί να βοηθά να τα διατηρεί στην κυκλοφορία και να εμποδίζει το ταξίδι τους στον εγκέφαλο.

Όταν η βιταμίνη αποσύρθηκε από τους ποντικούς, τα επεισόδια της νόσου συνέβαιναν πολύ γρήγορα, δήλωσε η ερευνήτρια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Science.’

Κλινική δοκιμή που εξετάζει την επίδραση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πραγματοποιείται στο Johns Hopkins University.

 

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Science.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης