Νέα έρευνα από το University of New South Wales, στην Αυστραλία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Brain, Behavior, and Immunity', δείχνει ότι μόλις μιας εβδομάδας ανθυγιεινή διατροφή είναι αρκετή για να προκαλέσει βλάβη διαρκείας στη μνήμη ποντικών.

Για μια εβδομάδα οι ποντικοί είχαν πρόσβαση σε ένα μπουκάλι σακχαρούχο νερό, εκτός από υγιεινή διατροφή, ή ακολούθησαν διατροφή με κέικ, μπισκότα και λιπαρά.

Αν και μόνο οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με γλυκά αύξησαν το βάρος τους, και οι 2 ομάδες είχαν βλάβη στη μνήμη σε σύγκριση με ποντικούς που κατανάλωσαν μόνο υγιεινά τρόφιμα, υποδεικνύοντας ότι δεν ευθυνόταν μόνο η αύξηση του βάρους για τα προβλήματα μνήμης.

Οι ποντικοί είχαν πρόβλημα με την αναγνώριση αντικειμένων.

Ωστόσο είχαν πολύ χειρότερη επίδοση στην αναγνώριση τοποθεσιών, είδος μνήμης στην οποία εμπλέκεται ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για πολλά είδη σχηματισμού αναμνήσεων, όπως μνήμη νέων γεγονότων.

Στους ποντικούς που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ζάχαρης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ιππόκαμπος είχε φλεγμονή, βλάπτοντας τη λειτουργία του. Η φλεγμονή και η βλάβη στη μνήμη διήρκεσαν τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή στην υγιεινή διατροφή.

Ο ιππόκαμπος των ποντικών λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με αυτό των ανθρώπων. Σε ανθρώπους και ποντικούς όχι μόνο βοηθά στη μάθηση αλλά και στον προσανατολισμό σε μέρη και την καταγραφή γεγονότων. Η υγεία του είναι ανεκτίμητη για τη μάθηση και την ανάκληση.
Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Margaret Morris, δήλωσε ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργικότητα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και λίγες ημέρες κακής διατροφής μπορεί να βλάψουν ορισμένες πτυχές της μνήμης.

Ο ιππόκαμπος επίσης χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του συστήματος στρες. Αν δεν δρα αποτελεσματικά, το στρες μπορεί να ξεφύγει, οδηγώντας ορμόνες στο κυκλοφορικό που επιστρέφουν στον ιππόκαμπο και βλάπτουν περαιτέρω τη μνήμη.
Για να συμπληρωθεί ο φαύλος κύκλος, όταν τα επίπεδα στρες είναι υψηλά, τα συστήματα της πείνας μπορεί να μετακινηθούν. Αυτό σάς οδηγεί να επιθυμείτε επιλεκτικά λιπαρές και σακχαρώδεις τροφές.

Αν και το junk food περιστασιακά δεν θα έχει μεγάλη επίδραση σε ένα νέο άνθρωπο, μια ζωή με φτωχή διατροφή μπορεί να δράσει αθροιστικά.

Αν ο ιππόκαμπος δεν έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από τα λιπαρά και τη ζάχαρη, η φλεγμονή θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμη βλάβη.
Η Morris δήλωσε ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν νοητική εξασθένηση με το γήρας και είναι πιθανό μια ανθυγιεινή διατροφή να μην είναι βοηθητική σε αυτή την ομάδα. Οι πιο γερασμένοι εγκέφαλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν από το hangover, επομένως μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτοι στη βλάβη με διατροφή junk food.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να τρώνε κατεψυγμένα γεύματα, που τείνουν να περιέχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Επομένως, το εύρημα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση του ρόλου της διατροφής στην ανάπτυξη της βλάβης στη μνήμη σε νόσους όπως το Alzheimer.

 

Πηγές:
'Brain, Behavior, and Immunity'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό