Νέα πιλοτική έρευνα αποκαλύπτει ότι ασθενείς με Πάρκινσον που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης-στα αρχικά στάδια της νόσου- εμφάνισαν βελτίωση της κατάθλιψής τους.

Η έρευνα του The Ohio State University Wexner Medical Center, ανακάλυψε επίσης ότι μακροχρόνια ομαδικά προγράμματα άσκησης είναι εφικτά για ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον.

Δεν είναι σαφές πώς η άσκηση βελτιώνει την κατάθλιψη, ωστόσο η θεωρία λέει ότι μπορεί πιθανόν να μειώνει τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προάγει την ελαστικότητα στους νευρώνες.

Στην πιλοτική έρευνα, οι επιστήμονες χώρισαν 31 ασθενείς σε ομάδα έγκαιρης έναρξης και καθυστερημένης έναρξης, για ζωηρό επίσημο ομαδικό πρόγραμμα άσκησης μιας ώρας, για 3 μέρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμα άσκησης διεύθυνε προσωπικός γυμναστής.

Η ομάδα της έγκαιρης έναρξης ασκήθηκε για 48 εβδομάδες συνολικά, ενώ η ομάδα της καθυστερημένης έναρξης ασκήθηκε μόνο τις προηγούμενες 24 εβδομάδες της έρευνας.

Οι πρώτες 12 εβδομάδες περιλάμβαναν ασκήσεις για καρδιαγγειακή δύναμη και για τις αρθρώσεις και επίσημο πλάνο ασκήσεων με βάρη. Αυτό συνεχίστηκε στο δεύτερο κύκλο για 12 εβδομάδες αλλά στις εβδομάδες 15-24 η ένταση αυξήθηκε. Οι κύκλοι ήταν ίδιοι για κάθε ομάδα.

Στην άσκηση που ωφελεί το καρδιαγγειακό, οι εκπαιδευτές ενθάρρυναν κάθε συμμετέχοντα να πετύχει το 75- 85 % του μέγιστου καρδιακού παλμού για διάλειμμα ενός λεπτού σε άσκηση μιας ώρας, για 3 φορές την εβδομάδα. Μια νοσηλεύτρια ήταν παρούσα στα προγράμματα άσκησης για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Οι ασθενείς ευχαριστιόνταν την άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έγκαιρη συμμετοχή βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η κατάθλιψη μπορεί να είναι περισσότερο ‘οδυνηρή’ από τα κινητικά συμπτώματα. Περισσότερο από το 50% των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον υποφέρουν από κατάθλιψη. Επομένως, είναι σημαντικό να βοηθηθούν ασθενείς να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης και βελτίωσης των συμπτωμάτων τους.

Οι ερευνητές έλπιζαν ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έδειχνε πως η άσκηση θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον αλλά δεν παρείχε ισχυρές ενδείξεις νευροπροστατευτικής επίδρασης στην κινητική λειτουργία, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν όλους τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να ασκούνται. Είτε πρόκειται για περπάτημα είτε για κολύμπι ή άρση βαρών, οποιαδήποτε ρουτίνα που βελτιώνει τη φόρμα σας είναι καλή για τη νόσο. Όσο κινείται το σώμα σε σταθερή βάση θα κινείται καλύτερα και ο ασθενής θα αισθάνεται καλύτερα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό