Άντρες μέσης ηλικίας, κινδυνεύουν να εμφανίσουν ταχύτερα νοητική εξασθένηση, καθώς μεγαλώνουν, αν πίνουν πολύ αλκοόλ για χρόνια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.000 Βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους, και ανακάλυψε ότι σε διάστημα δεκαετίας, η επιπλέον εξασθένηση ήταν ισοδύναμη με περίπου 2 επιπλέον χρόνια γήρανσης για συνδυασμό νοητικών ικανοτήτων όπως η σκέψη και περίπου 6 χρόνια όσον αφορά τη μνήμη. Οι ικανότητες όσων έπιναν πολύ συγκρίθηκαν με αυτές αντρών που έπιναν μέτρια ή απείχαν.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αλλά η έρευνα εστίασε σε εύρος ηλικιών που είχαν εξεταστεί λιγότερο από τους ερευνητές σε σχέση με ηλικιωμένους και τους φοιτητές.

Ενώ νέα έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ του ποτού και της επιτάχυνσης της νοητικής εξασθένησης, δεν υπάρχει απόδειξη ότι υπεύθυνο είναι το αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Neurology'. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν τέτοια επίδραση στις γυναίκες, αλλά περιλήφθησαν λίγες γυναίκες που έπιναν πολύ, δήλωσε η ερευνήτρια Severine Sabia, από το University College London.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης στο οποίο να αρχίζει ο κίνδυνος στους άντρες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία 20 ετών. Με ερωτηματολόγια, οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση καθημερινή πρόσληψη, για μια δεκαετία πριν φτάσουν οι άντρες στην ηλικία των 56 ετών. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την πτώση των νοητικών ικανοτήτων την επόμενη δεκαετία, από εξετάσεις που πραγματοποιούνταν κάθε 5 χρόνια.

Επιταχυνόμενη εξασθένηση φάνηκε για τους άντρες που έπιναν περισσότερο. Η ελάχιστη ποσότητα ήταν ισοδύναμη με περίπου 368 γραμμάρια κρασιού την ημέρα ή περίπου 850 γραμμάρια μπίρας. Η μέγιστη ποσότητα ήταν περίπου τριπλάσια.

Οι άντρες που πίνουν την ελάχιστη ποσότητα δεν αντιμετωπίζουν απαραίτητα κίνδυνο επιτάχυνσης της νοητικής εξασθένησης, δήλωσε η Sara Jo Nixon, του University of Florida. Δήλωσε επίσης ότι η έρευνα δείχνει σχέση αλλά όχι απόδειξη. Θεωρεί ότι η επιπλέον εξασθένηση της απόδοσης μπορεί να είναι πολύ ελαφριά ώστε να οδηγεί σε διαφορές στην καθημερινή ζωή. Η Sabia πιστεύει ότι τελικά η διαφορά θα είναι αισθητή.

Παρόλα αυτά, η Nixon δήλωσε πως η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι μέσης ηλικίας χρειάζεται να προσέχουν πόσο αλκοόλ πίνουν.

 

Πηγές:
'Neurology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας