Σημαντική εξέλιξη στον τομέα των βλαστοκυττάρων ανακοίνωσαν επιστήμονες, που χρησιμοποιούν απλή τεχνική στο εργαστήριο για τη δημιουργία αναπρογραμματισμένων κυττάρων μετά την εμβάπτισή τους σε οξύ για λιγότερο από μισή ώρα.

Η τεχνική μετέτρεψε συνήθη κύτταρα ποντικών σε βλαστικά κύτταρα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που δείχνει πιθανόν προς νέο τρόπο για την ανάπτυξη ιστών και την αντιμετώπιση νόσων όπως ο διαβήτης και η νόσος Πάρκινσον.

Ερευνητές από τη Βοστόνη και την Ιαπωνία εξέθεσαν κύτταρα από το σπλήνα νεογέννητου ποντικού σε πιο οξύ περιβάλλον με αποτέλεσμα να μετατραπούν, στο εργαστήριο, σε βλαστικά κύτταρα με αρκετή ευελιξία ώστε να παραχθούν ιστοί από έμβρυο ποντικού.

Κύτταρα από δέρμα, μύες, λίπος και άλλους ιστούς του νεογέννητου ποντικού φάνηκε να περνούν από την ίδια αλλαγή που θα μπορούσε να προκληθεί από την έκθεση των κυττάρων σε διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.

Αν η μέθοδος έχει αποτέλεσμα και στον άνθρωπο θα αποτελέσει μεγάλο βήμα που τελικά θα οδηγήσει στη διάθεση πολλών κυτταρικών θεραπειών, που θα χρησιμοποιούν ως σημείο αφετηρίας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

Με τη νέα μέθοδο, το κύτταρο αλλάζει τη συμπεριφορά του μετά την εφαρμογή εξωτερικού στρες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος στους ποντικούς είναι η πιο απλή, χαμηλού κόστους και γρήγορη μέθοδος για τη δημιουργία πολυδύναμων κυττάρων από ώριμα κύτταρα, δήλωσε ο καθηγητής Chris Mason, από το University College London, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H CoViD παραμένει πιο επικίνδυνη από τη γρίπη (μελέτη)
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα
Πώς θα κάνουμε το τεστ αυτοδιάγνωσης για καρκίνο του παχέος εντέρου στα φαρμακεία