Σημαντικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν σημάδια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μια ομάδα ενδεχομένως χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τις αλλαγές του καιρού. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό επειδή ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς πέφτει η θερμοκρασία και όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία, σύμφωνα με ερευνητές του Yale University.

Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση καιρού- εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν αντικρουόμενες και η ερευνήτρια Judith Lichtman, θεωρεί ότι αξίζει να μελετηθεί η σχέση. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τις καθημερινές θερμοκρασίες και πληροφορίες για 157.000 ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανακάλυψαν ότι κάθε αύξηση στη θερμοκρασία κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 2,3% της πιθανότητας νοσηλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 4,1% μείωση στις πιθανότητες θνησιμότητας στο νοσοκομείο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές παρουσίασαν σήμερα την έρευνα στο συνέδριο του American Stroke Association στο Σαν Ντιέγκο.

Ανακάλυψαν επίσης ότι για κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε επίσης ελαφριά άνοδος στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η Lichtman δήλωσε ότι δεν είναι σαφής η αιτία για την πιθανή σχέση καιρού-εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά ο καιρός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης το κρύο που οδηγεί σε συστολή τα αγγεία να παίζει ρόλο ή ορισμένες ασθένειες του αναπνευστικού που κυκλοφορούν με τον κρύο καιρό να συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Lichtman δήλωσε ότι ο οργανισμός μας είναι δεκτικός στο περιβάλλον. Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις μπορεί να θέτουν σε μεγαλύτερο στρες τους ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Stroke Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας