Ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν υποστεί αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για οστική απώλεια και καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 222 υγιείς γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. ‘Οσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση περισσότερα από 10 χρόνια εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό απώλειας οστικών μετάλλων σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους πριν την εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες χωρίς ωοθήκες, επίσης είχαν περισσότερη σκλήρυνση των αρτηριών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Fertility and Sterility.'

Οι ερευνητές του University of Southern California's Keck School of Medicine, σημείωσαν ότι η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος είναι συνήθεις παθήσεις σε γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Τα μειωμένα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν τη σοβαρότητα των 2 παθήσεων. Ενώ τα επίπεδα ορμονών σταδιακά μειώνονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να σημειώσουν ξαφνική πτώση αν αφαιρεθούν οι ωοθήκες.

Η Dr. Rebecca Sokol, του American Society for Reproductive Medicine, δήλωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ που υποβάλλονται σε υστερεκτομή έχουν απομακρύνει τις ωοθήκες όπως και τη μήτρα τους, ακόμα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Πρόσθεσε, ότι καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την προστατευτική επίδραση που οι ωοθήκες ασκούν στην υγεία των οστών και της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η συγκεκριμένη πρακτική.

Η Sokol, δήλωσε ότι μια προσεκτική ανάλυση ενός γιατρού σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα να υποστεί καρκίνο, όπως και για την οστική απώλεια, την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποφασίσει αν η αφαίρεση ωοθηκών είναι η καλύτερη πρακτική.

 

Πηγές:
'Fertility and Sterility.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ