Έγκυες γυναίκες που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης και πίνουν πολύ νερό μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υποδεικνύει νέα έρευνα από τη Νορβηγία.
Στη νέα έρευνα, έγκυες που ακολουθούσαν διατροφή με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως ή βραστές πατάτες και ψάρι είχαν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλάμβανε αλμυρά και γλυκά σνακ και κατεργασμένο κρέας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘BMJ.’
Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση μεταξύ διατροφής και πρόωρου τοκετού.
Η ερευνήτρια, Christine Metz, του Feinstein Institute for Medical Research στη Νέα Υόρκη, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι δεν κατανοούν οι επιστήμονες πλήρως τον πρόωρο τοκετό και πως η διατροφή είναι μόνο ένας παράγοντας.
Η νέα έρευνα, μελέτησε στοιχεία 66.000 γυναικών από τη Νορβηγία που γέννησαν μεταξύ του 2002 και του 2008. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες τους πρώτους 4-5 μήνες κύησης.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη διατροφή ως ‘σοφή’,’ παραδοσιακή’ ή δυτικού τύπου.
Η ‘σοφή’ διατροφή περιλάμβανε ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά, σαλάτες φρούτα και μούρα ξηρούς καρπούς φυτικά έλαια δημητριακά ολικής άλεσης πουλερικά και νερό. Οι γυναικολόγοι, σημείωσε η Metz, πάντα θα συνιστούν ‘σοφή’ διατροφή.
Μια ‘παραδοσιακή’ διατροφή, αντίθετα, αποτελείτο κυρίως από βραστές πατάτες, ψάρι, μαργαρίνη, γάλα με χαμηλά λιπαρά και λαχανικά.
Η δυτικού τύπου διατροφή περιείχε πολλά αλμυρά σνακ, σοκολάτες και γλυκά, κέικ, τηγανιτές πατάτες, άσπρο ψωμί, κέτσαπ, ζαχαρούχα αναψυκτικά, προϊόντα κατεργασμένου κρέατος και ζυμαρικά.
Πρόωρα γέννησαν 3.505 γυναίκες ή ποσοστό 5,3% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η υιοθέτηση της ‘σοφής’ διατροφής συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ιδιαίτερα για γυναίκες που γέννησαν πρώτη φορά. Η ‘παραδοσιακή’ διατροφή συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με τη δυτικού τύπου διατροφή αλλά σε μικρότερη έκταση από τη ‘σοφή’ διατροφή.
Μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό για τις εγκύους να καταναλώνουν περισσότερες υγιεινές τροφές παρά να καταργήσουν το πρόχειρο ή το κατεργασμένο φαγητό, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Dr. Shilpi Mehta-Lee, του Langone Medical Center, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες για τις εγκύους, αλλά δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση μεταξύ διατροφής και πρόωρου τοκετού. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα αφορούν και άλλους πληθυσμούς.
Η διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως ο διαβήτης της κύησης, η παχυσαρκία, η προεκλαμψία, που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου, δήλωσε ο Metz.
Η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να ωφελήσει τη μητέρα, πολύ πριν ή μετά την εγκυμοσύνη.
Πηγές:
‘BMJ.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά
Κατάθλιψη των εορτών - Πώς την αντιμετωπίζω