Η κατάσταση της σωματικής φόρμας, όπως αξιολογείται από τους ίδιους τους μεσήλικες, θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για τον κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά άνοια, σύμφωνα με Φινλανδούς ερευνητές.

‘Ανθρωποι ηλικίας περίπου 50 ετών, που αξιολογούσαν ως φτωχό το επίπεδο φόρμας τους είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια εντός 30 ετών σε σχέση με όσους δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε καλή φόρμα, αναφέρει η έρευνα.

Η ερευνήτρια Jenni Kulmala, του University of Jyvaskyla, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η υγεία- όπως αξιολογείται από εμάς τους ίδιους- είναι ισχυρός δείκτης για αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.500 ενήλικες, είναι η πρώτη μεγάλη σε πληθυσμό, που διερευνά σχέσεις μεταξύ της σωματικής φόρμας κατά τις 3 δεκαετίες, από τη μέση ηλικία και πέρα, και του κινδύνου για άνοια.

Η σχέση μεταξύ φτωχής αυτοαξιολόγησης της σωματικής φόρμας και της άνοιας ήταν ισχυρότερη σε ανθρώπους με χρόνιες νόσους και σε όσους δεν έφεραν το γονίδιο APOE-4, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η Kulmala, δήλωσε ότι χρόνιες παθήσεις αυξάνουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο άνοιας.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της φτωχής αξιολόγησης κάποιου όσον αφορά τη φόρμα του στη μέση ηλικία και του μεγαλύτερου κινδύνου για άνοια δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Το χαμηλό επίπεδο φόρμας μπορεί να συνδέεται με την καθιστική ζωή, τη φτωχή ψυχική υγεία, τη μοναξιά, την έλλειψη εκπαίδευσης, τα επιπλέον κιλά και το κάπνισμα, σημειώνουν οι ερευνητές. Παρόμοιοι παράγοντες έχουν προηγουμένως συνδεθεί μα κίνδυνο άνοιας.

Η Kulmala θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός ‘φτωχή φόρμα’ πιθανόν επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες σε διαφορετικούς ανθρώπους. Η αύξηση της σωματικής και κοινωνικής δραστηριότητας, οι καλύτερες διατροφικές επιλογές ή η διακοπή του καπνίσματος, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν την αξιολόγηση σε περισσότερο θετική. Οι ατομικές επιλογές που κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται σωματικά καλύτερα μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά το μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna