Η μεγάλη κοιλιά σημαίνει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την υγεία, προειδοποιούν ερευνητές.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 11 ερευνών που περιελάμβαναν περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με μεγάλη περίμετρο μέσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία και από παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, πνευμονολογικά προβλήματα και καρκίνο.

Άντρες με περίμετρο μέσης 109 εκ. ή περισσότερο είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς των οποίων η περίμετρος μέσης ήταν μικρότερη από 89 εκ. Αυτό ισοδυναμεί με χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3 χρόνια, μετά την ηλικία των 40 ετών, αναφέρει η έρευνα.

Γυναίκες με περίμετρο μέσης 94 εκ. ή περισσότερο είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με γυναίκες που είχαν περίμετρο μέσης 68,5 εκ. ή λιγότερο, που είναι ισοδύναμο με χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 5 χρόνια, μετά την ηλικία των 40 ετών.

Όσο μεγαλύτερη είναι η μέση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος, δήλωσαν οι ερευνητές. Για κάθε 5 εκατοστά αυξημένης περιμέτρου ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7% στους άντρες και κατά 9% στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘'Mayo Clinic Proceedings.’'

Αν και η επισκόπηση ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης περιμέτρου μέσης και του κινδύνου θνησιμότητας σε νεαρότερη ηλικία δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η σχέση μεταξύ μεγάλης κοιλιάς και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας φάνηκε ακόμα και σε ανθρώπους των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος βρισκόταν εντός του υγιούς εύρους.

Ο δείκτης δεν διαχωρίζει την άλιπη μάζα από τη λιπώδη και δεν αναφέρει κάτι σχετικά με το μέρος που είναι ‘’συσσωρευμένο’’ το βάρος. Ο ερευνητής ανησυχεί επειδή το επιπλέον λίπος στην κοιλιά έχει μεταβολικό προφίλ που συνδέεται με νόσους όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
Όταν αξιολογούν ασθενείς, οι γιατροί χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη την περίμετρο μέσης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

 

Πηγές:
‘'Mayo Clinic Proceedings.’'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο