Στρεσογόνα γεγονότα μπορούν να έχουν σχεδόν άμεση επίπτωση στην υγεία και ευεξία των παιδιών, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι στρεσογόνα γεγονότα στην παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ενηλίκου να εμφανίσει προβλήματα υγείας, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι οι συνέπειες μπορεί να συμβούν πολύ νωρίτερα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανέλυσαν στοιχεία 96.000 παιδιών στις ΗΠΑ. Μελέτησαν δεδομένα για την υγεία των παιδιών και στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετώπισαν, όπως διαζύγιο γονέων, βία, φτώχεια, ύπαρξη γονέως με ψυχική νόσο, κατάχρηση ουσιών και φυλάκιση γονέως.

Παιδιά που είχαν την εμπειρία τουλάχιστον 3 στρεσογόνων γεγονότων εμφάνιζαν εξαπλάσιες πιθανότητες για σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας ή για μαθησιακή διαταραχή σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν νιώσει αγχογόνες καταστάσεις, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η Melissa Bright, του πανεπιστημίου της Φλόριντα, δήλωσε ότι παιδιά που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες αρνητικές εμπειρίες έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα για πολλές παθήσεις. Δεν πρόκειται για ένα φτωχό αποτέλεσμα στην υγεία αλλά για πολλά.

Η ερευνήτρια, παρουσίασε τα ευρήματα την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της American Psychosomatic Society, στο Σαν Φρανσίσκο.
Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη του νευροενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού, που οδηγεί σε φτωχό έλεγχο της ανταπόκρισης του στρες και μειωμένη ικανότητα αντίστασης στη νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν είναι έτσι η κατάσταση, μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να εντοπιστούν οι αλλαγές έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν, για να μειωθεί ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας, υπέδειξε η Bright.

Η Bright δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό η ύπαρξη παιδιού με πολλά προβλήματα υγείας να πιέζει οικονομικά και συναισθηματικά τις οικογένειες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες σε αρνητικές εμπειρίες, όπως ψυχική νόσο του φροντιστή και διαζύγιο.

‘Ερευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]
Η συμβολή της Novo Nordisk Hellas στην προαγωγή της καινοτόμου έρευνας
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη