της Αλεξάνδρας Γκίτση

Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι θα λύσουν τον γρίφο για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Και αυτό γιατί στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής οι 7 ημέρες για το παστεριωμένο γάλα ("φρέσκο") αφορούν τη διάρκεια συντήρησής του και όχι κατ' ανάγκην τη διάρκεια ζωής του, όπως αναφέρουν παράγοντες από τη γαλακτοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, και με βάση τον νόμο της Κυριακής, η διάρκεια συντήρησής του δεν ξεκινά να μετρά από την ημέρα παστερίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οπότε όπως εκτιμούν θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για το ποια είναι εν τέλει η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και αν η διάρκεια αυτή, ήτοι των 7 ημερών που ψηφίστηκε, ξεκινά με την ημερομηνία παστερίωσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν από τη διάρκεια των 7 ημερών εξαιρεθεί και ο χρόνος της παστερίωσης, τότε θα μιλάμε για γάλα 8, 9 ή ακόμη και 11 ημερών, κάτι που επιθυμούσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη από τη γαλακτοβιομηχανία, αν η διάρκεια ζωής δεν περιλαμβάνει και τον χρόνο παστερίωσης τότε ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία ή Ολλανδία, προϊόν το οποίο μετά θα μπορεί να συσκευάζεται και να πωλείται στην ελληνική αγορά εντός του χρονικού πλαισίου των επτά ημερών που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος των 5 ημερών που καταναλώνουμε σήμερα και του νέου γάλακτος των 7 ημερών που θα κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς:

Στο Προεδρικό Διάταγμα του 1999, αναγράφεται ρητά: "Η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης".

Εν αντιθέσει με το Π.Δ. του 1999, στον νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται: "Η συντήρησή του (σ.σ. αναφέρεται στο παστεριωμένο γάλα) διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων".

Βέβαια στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που πέρασαν την τελευταία στιγμή σε άλλο σημείο αναφέρεται: "Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο οι ενδείξεις 'παστεριωμένο' και 'γάλα', η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του".

Επιπλέον αναφέρεται ότι "στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες".

Από τη διάταξη που πέρασε εν τέλει, την οποία χαιρέτισαν και οι βουλευτές οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή αντιδρούσαν, όπως γίνεται αντιληπτό η διάρκεια συντήρησης αποσυνδέεται από την ημερομηνία παστερίωσης, ανοίγοντας τον δρόμο, όπως υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι, για φθηνές εισαγωγές πρώτης ύλης.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ