Η παχυσαρκία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Το να έχει κάποιος χαμηλό βάρος, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με έρευνα του St. Michael’s Hospital, στο Τορόντο.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Epidemiology and Public Health’’, ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 51 ερευνών που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

Κάθε έρευνα έπρεπε να είχε διαρκέσει 5 τουλάχιστον χρόνια, ώστε να λάβει υπόψη όσους ήταν προσωρινά λιποβαρείς λόγω δυσθρεψίας, χρήσης ουσιών, καπνίσματος, φτώχειας, ψυχικής υγείας ή φτωχής αυτοφροντίδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λιποβαρείς άνθρωποι με δείκτη Μάζας Σώματος 18,5 ή λιγότερο είχαν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, μέχρι 24,9.

Συγκριτικά, παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν 1,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους και οι πολύ παχύσαρκοι είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 1,3 φορές.

Ο ερευνητής Dr. Joel Ray, δήλωσε ότι η κοινωνία εστιάζει στην παχυσαρκία και τις συνέπειές της. Όμως παραμελεί τον παράγοντα της ύπαρξης πληθυσμού με χαμηλό βάρος.

Ωστόσο, για κάποιον λιποβαρή, οι υγιεινές βελτιώσεις μπορεί ενδεχομένως να αφορούν περισσότερους παράγοντες από την προσαρμογή, μόνο, της ποσότητας φαγητού.

Πηγές:
‘’Journal of Epidemiology and Public Health’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]