Οι εξομοιωτές πτήσεων επιτρέπουν εδώ και καιρό στους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας να εκπαιδεύονται και να προβάρουν τις πολύπλοκες αποστολές τους.

Σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν την έννοια, νευροχειρουργός από το Cleveland και δυο πρώην στελέχη του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, συνεργάστηκαν με σκοπό να εφαρμόσουν την τεχνολογία του εξομοιωτή πτήσεων για άλλο σκοπό- τη βοήθεια προς τον ασθενή.

Ανέπτυξαν το εγκεκριμένο από τον FDA πρόγραμμα εξοικείωσης, που ονομάζεται Surgical Theater, και επιτρέπει στους γιατρούς να προετοιμάζονται και να εκτελούν πολύπλοκες επεμβάσεις εγκεφάλου πριν μπουν στο χειρουργείο.

‘Ενας από τους δημιουργούς του Surgical Theater, ο Moty Avisar, δήλωσε ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από την εφεύρεση ήταν η βοήθεια προς τους άλλους.

Το Surgical Theater, το οποίο χρειάστηκε 3 χρόνια να κατασκευαστεί, δουλεύει με χρήση μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εγκεφάλων ασθενών, που μπορούν να εξερευνηθούν σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας 2 joysticks που έχουν το ρόλο χειρουργικών εργαλείων, οι χειρουργοί που εξασκούνται μπορούν να εκτελέσουν τις κινήσεις των επεμβάσεων που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται ρεαλιστικά στα όργανα και τις κινήσεις του χειρουργού, επομένως αν αυτός σπρώξει ένα αγγείο, αυτό θα κινηθεί με πολύ ρεαλιστικό τρόπο στην οθόνη. Επιπλέον, οι χρήστες μπορεί να εισάγουν εικονικά clips ή ιατρικές συσκευές για να δουν πώς αυτά αλληλεπιδρούν με ιστούς στον εγκέφαλο. Όπως και ο εξομοιωτής πτήσης, έτσι και το Surgical Theater επιτρέπει την εξ αποστάσεως σύνδεση πολλών πλατφορμών, ώστε οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται στην ίδια μέθοδο ταυτόχρονα.

Με ευρεία ακτίνα δυνατοτήτων, το Surgical Theater μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάσκηση σε πολύπλοκες επεμβάσεις εγκεφάλου, όπως απομάκρυνση καρκινικών όγκων και ανεύρυσμα.

Μέχρι τώρα, το Surgical Theater έχει χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία χειρουργών για περισσότερες από 300 επεμβάσεις στις ΗΠΑ.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη