Η αϋπνία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε νέους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Stroke''.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φάκελους περισσότερων των 21.000 ανθρώπων με αϋπνία και 64.000 που δεν έπασχαν από αϋπνία.
Ανακάλυψαν ότι η αϋπνία οδήγησε σε αυξημένο κατά 54% κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν αϋπνία. Επιπλέον, η εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 8 φορές υψηλότερη στους ανθρώπους ηλικίας 18 έως 34 ετών με αϋπνία.

Ο ερευνητής Ya-Wen Hsu, του at Chia Nan University of Pharmacy, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η αϋπνία θα πρέπει να θεωρηθεί ένας από τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ενηλίκων.

Ενώ σχέσεις μεταξύ διαταραχών ύπνου και νόσων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, η έρευνα είναι η πρώτη που ανακάλυψε ότι η αϋπνία προδιαθέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανακάλυψε επίσης ότι είδη αϋπνίας παίζουν ρόλο καθώς όσοι έχουν μόνιμη αϋπνία είχαν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε ύφεση μετά από διάγνωση αϋπνίας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατάχρηση καπνού και/ ή αλκοόλ και οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές υποδεικνύον ότι η αϋπνία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε συστημική φλεγμονή, διαταραχή στην ανοχή γλυκόζης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλάζοντας την καρδιαγγειακή υγεία και πιθανόν οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα συμπτώματα αϋπνίας και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για κατάλληλη αγωγή.

 

Πηγές:
'Stroke''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη