Η παχυσαρκία του πατέρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει αυτισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Pediatrics'', ερευνητές μελέτησαν 93.000 παιδιά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 419 παιδιά διαγνώστηκαν με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Γενικά, ένα παιδί του οποίου ο πατέρας ήταν παχύσαρκος είχε 0,27 % κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, ενώ ένα παιδί γονέως φυσιολογικού βάρους είχε κίνδυνο 0,15 %. Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω που γεννήθηκαν από παχύσαρκο πατέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Asperger.

Αν και προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι το βάρος μιας μητέρας μπορεί ενδεχομένως επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού, οι ερευνητές σε αυτή την έρευνα δεν ανακάλυψαν σχέση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας του πατέρα και του αυτισμού στα παιδιά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω οι δυνητικές επιπτώσεις, με προσπάθειες επαλήθευσης της έρευνας, και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, μέσω γενετικών και επιγενετικών ερευνών.

Ο Dr. Andrew Adesman, του Steven & Alexandra Cohen Children's Medical Center of New York, στο Lake Success, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σημείωσε ότι η επίδραση της παχυσαρκίας του πατέρα στον κίνδυνο να εμφανίσει ένα παιδί αυτισμό είναι σχετικά μικρός.

 

Πηγές:
'Pediatrics''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές