Άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, σύμφωνα με νέα ανάλυση 88 ερευνών.

Ο διαβήτης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος αλλά δεν είναι γνωστό ποια πάθηση εμφανίζεται πρώτη.

Η νέα ανάλυση υποδεικνύει ότι τουλάχιστον για ορισμένους ανθρώπους ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνος για τον διαβήτη.

Ειδικοί σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο συνολικός κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος παραμένει χαμηλός σε ανθρώπους με διαβήτη.
Ο Dr. Mehrdad Nikfarjam, του University of Melbourne, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμο δείκτη της εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο Nikfarjam. Ασθενείς με διαβήτη που αναλύθηκαν είχαν εφταπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο στο πάγκρεας, τον πρώτο χρόνο της διάγνωσης διαβήτη.

Έρευνες έδειξαν ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να παράγει ορισμένες ουσίες που επηρεάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός χειρίζεται την ινσουλίνη και το σάκχαρο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη διαβήτη, δήλωσε ο ερευνητής. Σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και διαβήτη, ο διαβήτης βελτιώνεται όταν αφαιρείται ο καρκίνος.

Ο Nikfarjam, επίσης δήλωσε ότι υπάρχει λογική βιολογική σύνδεση για να επηρεάζει ο διαβήτης την ανάπτυξη του καρκίνου στο πάγκρεας.
Αν και η επισκόπηση ανακάλυψε σχέση μεταξύ του διαβήτη και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος δεν απέδειξε ότι κάποια από τις δυο νόσους προκαλεί την άλλη.

Αμερικανός ειδικός δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της επισκόπησης δεν είναι απρόσμενα.
Αν και η νέα επισκόπηση περασμένων ερευνών ανακάλυψε διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας σε ανθρώπους με διαβήτη, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σύντομα μετά τη διάγνωση. Εντός ενός έτους από τη διάγνωση ο κίνδυνος για καρκίνο στο πάγκρεας ήταν σχεδόν 7 φορές υψηλότερος έναντι κάποιου που δεν είχε διαβήτη.

Αν και ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος για μεγάλο διάστημα, μετά από 10 χρόνια ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας κάποιος με διαβήτη είναι 36% υψηλότερος σε σχέση με κάποιον που δεν έχει διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Annals of Surgical Oncology.''

 

Πηγές:
''Annals of Surgical Oncology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα