Γυναίκες με ακανόνιστο μηνιαίο κύκλο μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών , υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο στην ηλικία των 26 ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο ωοθηκών στα 60 τους, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν τακτική περίοδο.

Οι ερευνητές θεώρησαν ακανόνιστο τον κύκλο αν διαρκούσε περισσότερες από 35 ημέρες, καθώς και τον κύκλο χωρίς ωορρηξία.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν ότι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο ωοθηκών, όπως η ηλικία, το βάρος, η χρήση φαρμάκων για υπογονιμότητα ή η λήψη αντισυλληπτικών.

Οι ερευνητές επίσης απέκλεισαν την υπογονιμότητα ως εξήγηση για τα ευρήματα, καθώς σχεδόν όλες από τις 14.000 γυναίκες είχαν γεννήσει.
Αν νέες έρευνες επιβεβαιώσουν τη σχέση, σε γυναίκες με ασταθή κύκλο θα μπορούσε να συσταθεί ο έλεγχος για καρκίνο ωοθηκών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση ή εξέταση του καρκίνου των ωοθηκών και συμπτώματα όπως φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, συχνά διαφεύγουν της προσοχής μιας γυναίκας μέχρι να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, δήλωσε η ερευνήτρια Barbara Cohn, του Public Health Institute στο Berkeley, της Καλιφόρνιας.

Τα νέα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και ίσως στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν σε συνέδριο της American Association for Cancer Research, στις 9 Απριλίου.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ο ακατάστατος κύκλος θα μπορούσε να αυξάνει την πιθανότητα θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών. Είναι πιθανό να παίζουν ρόλο ορμόνες.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%