Άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική νόσο και απαιτείται στενή παρακολούθηση, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 813 ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ίδιο αριθμό ανθρώπων χωρίς τη νόσο. Σε διάστημα 20 ετών, οι ασθενείς είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο σε σύγκριση με ποσοστό 20% στο γενικό πληθυσμό.

Ο ερευνητής Dr. Eric Matteson, της Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ αλλά πρόκειται για αρκετά μεγάλη διαφορά και έχει σημαντικές εφαρμογές όσον αφορά την πορεία της νόσου και τον έλεγχό της.

Στους παράγοντες που συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα περιλαμβάνονται η πιο έντονη φλεγμονή τον πρώτο χρόνο της νόσου, η χρήση κορτικοστεροειδών, η υπέρταση, η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του αυξημένου κινδύνου για νεφρική νόσο δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα περιοδικά, για σημάδια νεφρικών προβλημάτων. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση, να υιοθετήσουν μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι και να μειώσουν ή να σταματήσουν τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ο Matteson δήλωσε ότι η νεφρική νόσος σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να εντοπιστεί πολύ απλά και οι τεχνικές είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο γενικό πληθυσμό.

Σημείωσε ότι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που εμφανίζουν και χρόνια νεφρική νόσο μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ''American Journal of Kidney Diseases''.

 

Πηγές:
''American Journal of Kidney Diseases''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση