Παιδιά γυναικών που αύξησαν πολύ ή λίγο το βάρος τους στην εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Sneha Sridhar, του Kaiser Permanente's Division of Research, δήλωσε ότι η μεγάλη ή μικρή αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το μηχανισμό που ελέγχει την ισορροπία ενέργειας και το μεταβολισμό στο παιδί. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και το βάρος του παιδιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών που γέννησαν 4.100 γυναίκες.

Ανακάλυψαν ότι ποσοστό 20,4% των παιδιών των οποίων οι μητέρες αύξησαν το βάρος τους στην εγκυμοσύνη περισσότερο από το συνιστώμενο ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σύγκριση με ποσοστό 14,5% αυτών των οποίων οι μητέρες αύξησαν το βάρος τους εντός των φυσιολογικών πλαισίων.

Παρόμοιοι ρυθμοί φάνηκαν όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά επιπλέον βάρους παιδιών των οποίων οι μητέρες αύξησαν το βάρος τους λιγότερο από τις συστάσεις.

Σε γυναίκες με ΔΜΣ που βρισκόταν στο φυσιολογικό εύρος πριν την εγκυμοσύνη, όσες αύξησαν το βάρος τους λιγότερο από το βάρος των συστάσεων στην εγκυμοσύνη είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ο κίνδυνος ήταν 80% υψηλότερος σε όσες αύξησαν το βάρος τους περισσότερο από το βάρος που συνιστάται.

Η έρευνα μπόρεσε να δείξει σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους στην εγκυμοσύνη και τους κινδύνους ενός παιδιού για παχυσαρκία, αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Obstetrics and Gynecology.’’

Πηγές:
‘’American Journal of Obstetrics and Gynecology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management