Η χρόνια φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Γενικά, η φλεγμονή είναι φυσιολογική, υγιής αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος-που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ωστόσο, παρατεταμένη φλεγμονή που συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν λοιμώδεις παράγοντες μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’’, ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ χρόνιας φλεγμονής και του κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη, σε ομάδα 400 αντρών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βιοψίες και τα επίπεδα του PSA των συμμετεχόντων.

Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα φλεγμονής των αντρών με βάση την εμφάνιση κυττάρων του ανοσοποιητικού στα δείγματα ιστών.

Από τους άντρες με καρκίνο στον προστάτη, ποσοστό 86,2% είχε σημάδια φλεγμονής σε σύγκριση με μόνο 78,2% αντρών χωρίς καρκίνο.

Αυτό ισοδυναμεί με 1,78 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη για όσους εμφάνιζαν φλεγμονή.

Η ερευνήτρια Elizabeth Platz, του Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, σημειώνει ότι επειδή η φλεγμονή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του PSA, άντρες με φλεγμονή είναι περισσότερο πιθανό να έχουν υψηλότερο επίπεδο PSA- και με αυξημένο PSA, είναι περισσότερο πιθανό να τους γίνει βιοψία.

Με τη διενέργεια περισσότερων βιοψιών στους συγκεκριμένους άντρες, ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί, ακόμα και αν η φλεγμονή δεν αποτελεί αιτία του καρκίνου του προστάτη.

 

Πηγές:
‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα