Το στρες επιδεινώνει ενδεχομένως τα συμπτώματα σε ανθρώπους με εποχικές αλλεργίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν 177 ανθρώπους με αλλεργία για 12 εβδομάδες και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 39% από αυτούς είχαν περισσότερες από μια κρίσεις. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνιζαν συμπτώματα αλλεργίας κατά την περίοδο της έρευνας.

Ποσοστό 64% των συμμετεχόντων με υψηλά επίπεδα στρες είχαν περισσότερες από 4 κρίσεις σε 2 διαστήματα 14 ημερών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Annals of Allergy, Asthma & Immunology''.

Δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ του στρες και των κρίσεων την ίδια ημέρα, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είχαν κρίσεις μεταξύ ημερών κατά τις οποίες είχαν αυξημένο άγχος.

Η ερευνήτρια Dr. Amber Patterson, του Ohio State University, δήλωσε ότι το στρες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, όπως περισσότερα συμπτώματα για όσους υποφέρουν από αλλεργία.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι είχαν περισσότερο συχνές κρίσεις είχαν επίσης πιο αρνητική διάθεση που μπορεί να οδηγεί στις κρίσεις.

Πρόσθεσε ότι αν και η ανακούφιση του στρες δεν θα θεραπεύσει τις αλλεργίες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των έντονων συμπτωμάτων.
Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ των επι0έδων στρες και της έντασης των συμπτωμάτων αλλεργίας δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

 

Πηγές:
''Annals of Allergy, Asthma & Immunology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]