Ηλικιωμένοι που πάσχουν από ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ‘’σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο’’, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Teshamae Monteith, του University of Miami Miller School of Medicine, δεν πιστεύει ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους με ημικρανίες θεωρείται μικρός. Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για ημικρανία ή αγγειακές παθήσεις μπορεί να θελήσουν να δώσουν έμφαση σε αλλαγές του τρόπου ζωής οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η άσκηση και η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Stroke’’, πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, στη Νέα Υόρκη. Λίγο περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ημικρανιών και σχεδόν 450 δεν είχαν.
Από αυτούς, ποσοστό 41% ήταν άντρες, με μέση ηλικία τα 71 χρόνια. Περίπου το 65% των συμμετεχόντων ήταν λατίνοι.

Με μαγνητική τομογραφία, οι ερευνητές συνέκριναν τον εγκέφαλο όσων είχαν ημικρανίες με τον εγκέφαλο όσων δεν έπασχαν από αυτές. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες για εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ενδείξεις ήταν ότι υπήρχαν διπλάσια ‘’σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια’’ μεταξύ των συμμετεχόντων που εμφάνιζαν ημικρανίες,

Ο κίνδυνος του ‘’σιωπηλού εγκεφαλικού επεισοδίου’’ ήταν αυξημένος σε ανθρώπους που εμφάνιζαν ημικρανίες με αύρα και όσους είχαν ημικρανίες χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ημικρανία με ανωμαλίες στο μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η νέα έρευνα δεν ανακάλυψε αύξηση στις αλλαγές των αγγείων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύον πως η αντιμετώπιση των ημικρανιών θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της ημικρανίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πηγές:
American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί δεν θα αναρτηθεί σήμερα το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ
Αλγόριθμος εντοπίζει εγκύους με τον υψηλότερο κίνδυνο για προεκλαμψία [μελέτη]
Στο νοσοκομείο "Αττικόν" ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επιθεώρησε έργα